Молочні продукти в ЄС: як зміниться виробництво до 2035 року — AgroPortal.ua

Виробництво молока в ЄС найближчими роками досягне переломного моменту, коли безперервне зниження поголів’я молочних корів більше не буде врівноважуватися зростанням надоїв.

Про це йдеться у «Прогнозі розвитку сільського господарства ЄС на 2024-2035 роки», підготовленому Європейською комісією.

Зазначається, що регіональні відмінності у розвитку виробництва молока в ЄС дають підстави говорити про потенціал для продовження тенденції до зростання виробництва молока, наприклад, у Польщі. Водночас Нідерланди, Бельгія та Данія, які раніше були рушійною силою збільшення виробництва молока, зараз стикаються з обмеженнями. Загалом ЄК очікує, що виробництво молока 2035 року складатиме 117 млн т порівняно зі 123 млн т у 2022-2024 роках.

Надої молока, як очікується, зростатимуть на 0,9% щороку до 2035 року.

Прогнозується, що суворіша національна екологічна політика у тваринництві (скорочення викидів азоту) може призвести до скорочення молочного поголів’я на 11% до 2035 року порівняно із середнім показником 2022-2024 років.

ЄС збереже свої позиції на світових експортних ринках. Зокрема, ЄС та Нова Зеландія залишаться двома найбільшими світовими експортерами молочних продуктів, на які припадатиме близько 46% світового експорту до 2035 року, а разом зі США — близько 65%.

Очікується, що ЄС орієнтуватиме свій портфель експортних товарів на продукції з вищою доданою вартістю. Це призведе до скорочення обсягів експорту на 0,2% щороку до 2035 року, водночас зростання у вартісному виразі очікується на рівні 0,4%.

Згідно з прогнозом, уповільнення темпів зростання світового імпорту сухого молока вплине на експорт із ЄС (-1%). Натомість експорт сиру, сироватки та вершкового масла може зростати такими ж темпами, як і минулого десятиліття (на 1,3%, 1,4% та 0,7% щороку відповідно).

Водночас експерти прогнозують перерозподіл молочної сировини в бік виробників сиру та сироватки. На них до 2035 року може припадати до 46% виробництва молока в ЄС (у 2022-2024 роках цей показник складає 44%).

Високий внутрішній попит і зростання імпортного попиту сприятимуть подальшому зростанню виробництва сиру в ЄС. Сир залишатиметься флагманським експортним продуктом молочної промисловості ЄС (очікується на 0,8% щорічне зростання експорту до 2035 року). Хоча останнім часом інфляція дещо сповільнила зростання споживання сиру в ЄС, воно досі може збільшуватись на 0,4% щороку, вважають експерти.

Споживання молочних продуктів на душу населення в ЄС, ймовірно, залишатиметься високим, зі щорічним зростанням на 2 кг.

Ціна на сире молоко в ЄС залишатиметься значно вищою за рівень до 2022 року в наступному десятилітті, але все ще нижче історичного максимуму 2021-2022 років.


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra