В UKRAVIT назвали показники, на які варто дослідити насіння кукурудзи – SuperAgronom
Основою майбутньої врожайності є здорове та якісне насіння, але аграрії далеко не завжди отримують те, що замовляють у продавців. Через це експерти «Інституту здоров’я рослин» рекомендують проводити дослідження посівного матеріалу в лабораторних умовах.
Про це інформує прес-служба UKRAVIT.
«На тлі суттєвого підвищення виробничих витрат на вирощування культур аграрій прагне на 100% впевнитись, що кожен елемент виробничого процесу вартий витрачених на нього коштів, — зазначає науковий співробітник Сергій Сальніков. — За даними досліджень, проведеними нашими фахівцями у 2021 році, 58% насіння кукурудзи мало схожість нижче 92%. Спираючись на ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості», при висіві такого посівного матеріалу необхідно коригувати норму посіву. Тому я рекомендую обов’язково дослідити посівний матеріал на якісні показники. Лабораторне дослідження дасть точне уявлення про важливі критерії якості насіння, що прямо впливають на майбутній рівень врожайності культури».
Основний показник якості посівного матеріалу кукурудзи, відзначає пан Сергій, — схожість. Він являє собою здатність насіння дати сходи за оптимальних умов. За низького відсотка цього показника посіви будуть зрідженими.
Важливо розуміти, наголошує експерт, що схожість посівного матеріалу буває лабораторна та польова. Відповідно, перша визначається пророщуванням в лабораторних умовах згідно ДСТУ 4138-2002, а друга — в польових умовах. Польова схожість в будь-якому випадку різнитиметься від лабораторної і буде нижчою через вплив погодних умов на період висіву та під час проростання. Крім того, на різницю лабораторної та польової схожості можуть впливати й умови зберігання посівного матеріалу — на них можуть діяти понижені температури та їх перепади , підвищена вологість тощо, які здатні суттєво знизити показники схожості.
Експерти UKRAVIT розповіли, як не купити неякісне насіння та не залишитись без урожаю
Читати
Не менш важливим показником є енергія проростання, що характеризує відсоток насіння, яке здатне прорости в оптимальних умовах. Цей показник відповідає за рівномірність появи сходів та подальшого розвитку рослин кукурудзи. Дослідивши схожість та енергію проростання посівного матеріалу, фахівці Інституту допоможуть скоригувати норми та глибину висіву, а також, за потреби, обрати відповідні стимулюючі препарати.
Також ретельного дослідження потребують такі показники, як маса 1000 насінин, вирівняність, чистота насіння та його вологість. Маса тисячі насінин характеризує крупність та виповненість посівного матеріалу і наявність в ньому необхідних поживних речовин, вирівняність — ступінь однорідності за розміром чи іншими ознаками, чистота — відсоток власне насіння кукурудзи у зразку, вологість — вміст вільної вологи в насінні. Останній показник, зокрема, є досить важливим при зберіганні посівного матеріалу, оскільки без зниження посівних якостей воно можливе лише за певного відсотка вологості (для зернових культур — не більше 15%).
Окреме питання — перевірка посівного матеріалу кукурудзи на зараженість фітопатогенами. Адже стерильного насіння не буває — навіть якщо під час вирощування були проведені всі заходи для захисту культури. Крім того, збудники хвороб розвиваються також під час зберігання насіння. З огляду на виявлених на насінні збудників фахівці «Інституту здоров’я рослин» надають рекомендації, який протруйник та в яких нормах застосувати, щоб отримати якісні, здорові сходи.
Крім того, хоч сьогодні все насіння продається вже протруєним, не зайвим буде перевірити якість протруєння. Адже що за протруйник був використаний, та в якій кількості він на насінині, достовірно можуть сказати тільки спеціалісти лабораторії хроматоспектрометрії. Завдяки дослідженню цього показника ви будете на 100% певні, що сходи кукурудзи отримають надійний захист на початкових етапах росту та розвитку.
“(для зернових культур — не більше 15%)” – показатель влажности в 2240-93 зависит от региона. Так, в Запорожской области – не больше 14%.
из массы 1000 с вы никак не узнаете “наявність в ньому необхідних поживних речовин”, а вот посчитать норму высева – да))