Виноробня «Cossack Qvevri» виготовляє бурштинове вино у квеврі за особливою, кахетинською технологією – Techdrinks.info
В Україні виробництвом вина у квеврі займаються лічені винороби. Тому й вино у квеврі вважається особливим класом виноробного мистецтва. Одна з таких сімейних виноробень знаходиться в Запоріжжі на козацькій землі. Звідси і її назва – Cossack Qvevri, що в перекладі означає «козацький квеврі», яка вже впродовж 4 років виготовляє вина за кахетинською технологією у квеврі.
Коріння бурштинового вина сягають глибокої давнини – зокрема,
Грузії, де вже понад 8 тисяч років вина виготовляли в квеврі – традиційних
глиняних амфорах, закопаних у землю. Технологія не має аналогів і у 2013 році
була внесена до переліку нематеріальних культурних спадщин ЮНЕСКО.
Лімітовані серії тихих вин orange wine створені
за унікальною технологією, яка дозволяє вину ферментуватися природним шляхом і
надає йому особливої текстури і смакових характеристик. Саме Грузія є батьківщиною
багатьох сучасних зразків бурштинового вина, хоча сьогодні цей стиль вина
популярний також в Італії, Словенії, Хорватії та деяких регіонах Франції.
«Почали виготовляти з 2020 року, після того, як побували у Грузії, та побачили там цю стародавню кахетинську технологію виробництва вина у квеврі. Виготовляємо поки зовсім небагато, приблизно, до 1 тис. пляшок на рік. Бурштинові вина мають дуже насичений смак та користуються попитом у різних поціновувачів цього напою, які дійсно розбираються у вині. Смакує гарно до м’ясних, рибних страв, а також з фруктами», – розповідає засновник сімейної виноробні «Cossack Qvevri» Олег Кирбят’єв.
Вино ферментується у великих глиняних глечиках з використанням
тільки природних дріжджів без додавання цукру, лише солодкість самої ягоди
винограду. Потрібно кожного дня вміст квеврі декілька разів перемішувати. Тут
відбувається виключно природне бродіння та відстоювання.
Доки закінчується процес бродіння, квеврі герметично закривають, та вино витримується 3-6 місяців. Зберігання квеврі у землі дозволяє підтримувати стабільну температуру (приблизно 15 °С). У процесі настоювання на м’яззі вино набуває яскраво-бурштинового кольору, насичується антиоксидантами та вітамінами, що містяться у твердих частинках винограду. Вина з квеврі природні та живі, витримки 2-5 років.
«Якість вина контролюємо, добре обробляючи квеврі перед поміщенням у нього виноградної мезги для ферментації та подальшим відстоюванням, яке триває приблизно пів року, після чого чисте вино дістається з квеврі, проходить процес оклеювання, фільтрації, після чого розливається у пастеризовані пляшки та закорковується для подальшого зберігання та вживання», – говорить Олег Кирбят’єв.
При виготовленні вина кахетинським методом підвищується
екстрактивність речовин, і смак напою стає потужнішим, терпкішим,
інтенсивнішим. При цьому міститься набагато більше поліфенолів, ніж у звичайних
європейських напоях. Це вино здебільшого стабільне, тому в нього не додають сульфіти,
повністю зберігаючи його природність.
Такі напої можна розпізнати за яскраво розкритою сортовою
органолептикою, більш насиченим відтінком, помірною кислотністю та високою
екстрактивністю. В результаті, білі вина виходять янтарного чи чайного відтінку,
а червоні- темно-гранатового.
За словами Олега Кирбят’єва, працювати під час війни у прифронтовому місті важче, ніж до повномасштабного вторгнення:
«Робота в умовах повномасштабної війни у нас позначається тільки на обмеженому об’ємі виробництва, який, зважаючи на близькість фронту, поки розширяти не плануємо в умовах певної невизначеності. Надалі маємо такі плани, можливо, на іншій території».
Я оцениваю использование автором разнообразных источников, что позволяет получить всестороннюю информацию.
ОЗДС также должны соответствовать соответствующему законодательству и регулированию. Применение химических препаратов, биологических методов или других способов дератизации может быть регулируемым процессом, и важно соблюдать все требования, установленные местными законами и нормами. Это включает регистрацию и использование только разрешенных препаратов, соблюдение дозировок, правил и ограничений, а также проведение регулярной проверки системы и ее соответствия действующим нормативам.
Преимущества ОЗДС очевидны. Во-первых, они обеспечивают эффективную защиту зданий, сооружений и продуктов от дератов, предотвращая материальные убытки и возможные угрозы здоровью людей и животных. Во-вторых, они могут быть экологически безопасными и минимально вредными для окружающей среды, особенно при использовании физических и биологических методов. В-третьих, ОЗДС позволяют снизить зависимость от химических препаратов, что важно с учетом требований экологической безопасности и заботы о здоровье людей.