Леонід ТУЛУШ: Про наслідки введення нульової ставки ПДВ на продовольство – Infagro
Леонід ТУЛУШ, к.е.н., завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ ІАЕ: Про наслідки введення нульової ставки ПДВ на продовольство – Infagro(UA)
«Урядовий кур’єр» опублікував статтю «Якщо буде нуль» про наміри країн ЄС запровадити нульову ставку ПДВ на продукти харчування та яким чином це вплине на Україну.
В статті наведено міркування з цього питання Тараса Висоцького, першого заступника міністра агрополітики України, Романа Лещенка, міністра агрополітики України, Павла Кухти, економіста, колишнього в.о. міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України і економічного радника Президента Олега Устенко.
Надав свою фахову думку також Леонід Тулуш, к.е.н., завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»:
«В Україні застосовують стандартний розмір ставки ПДВ на вхідні ресурси, необхідні для ведення сільськогосподарського виробництва, –– добрива, засоби захисту тварин і рослин, сільгосптехніку тощо. Відповідно запровадження нульової ставки ПДВ на етапі сільгоспвиробництва призведе до необхідності відшкодування значних сум ПДВ з бюджету. Це негативно позначиться і на фінансовому стані самих товаровиробників –– термін відшкодування буде не швидким, тобто на певний час вимиватиметься оборотний капітал, і на дохідній спроможності державного бюджету.
За наявної в Україні моделі справляння ПДВ, яка поки що не передбачає наскрізного застосування зниженої ставки ПДВ на будь-який вид продовольства, запровадження нульової ставки навіть на невелику групу продовольчих товарів означатиме істотні втрати доходів бюджетів, а відповідно необхідність скорочення окремих державних видатків, тобто значне зменшення бюджетних можливостей. Вибіркове застосування нульової ставки на окремі види продовольства сформує конкурентні переваги відповідним суб’єктам, отже викривить конкурентне середовище у галузі виробництва харчових продуктів.
Виробники продуктів харчування, поставки яких не підпадуть під дію зниженої ставки ПДВ, цілком логічно вимагатимуть поширення відповідної практики і на їхню продукцію. Отже, рішення про застосування нульової ставки ПДВ на окремі харчові продукти автоматично порушить конкурентні умови в галузі та спричинить палку дискусію про формування пільгового кола харчових продуктів.
Окремо варто звернути увагу й на втрату конкурентоспроможності продуктів харчування вітчизняного виробництва. Адже дія нульової ставки ПДВ автоматично пошириться й на імпортну продукцію. У ЄС цієї проблеми не виникатиме, оскільки їхня система збалансована.
Нині імпортний ПДВ — певний щит, який захищає вітчизняних виробників продуктів харчування –– за рахунок 20-відсоткового зростання вартості імпортних продуктів. Після реалізації ідеї з нульовою ставкою ПДВ відповідний захист зникне і вартість імпортних продуктів харчування істотно знизиться. Очевидно, що вітчизняний споживач обиратиме імпортну продукцію, внаслідок цього постраждає українська харчова промисловість».