Сальмонберрі – чудо-ягода, та скарб природи Аляски
В аграрному світі досить добре відома незвичайна тибетська малина Розалін, та малина розолистна, яку також називають ожиново-малиновим гібридом. Подібна екзотика, незважаючи на привабливий зовнішній вигляд, за словами фермерів, приносить тому, хто її вирощує більше розчарування, ніж користі. Невисокі шипасті сланкі кущі заполоняють все навколо, а ягоди мають досить посередній невиразний смак. Але у світі є ще один різновид малини, який вартий уваги. За словами фоторепортера з Аляски Вівіан Фейт Прескотт, на її Батьківщині вирощують справжнє диво природи – малину чудову Rubus spectabilis. «І вона чудова в усіх відношеннях» – зазначає Прескотт, – передає Agri-gator
Сама Вівіан – письменниця та фоторепортер з Аляски. У своєму Facebook жінка часто ділиться незвичайними дарами місцевої природи. За словами Прескотт, сальмонберрі – справжній скарб, про який ще невідомо громадськості.
Ягода є ендеміком Тихоокеанського Північно-Заходу, вона благоденствує на півночі від Аляски і Канади до півдня Вашингтона, Айдахо, Орегона і деяких частин Каліфорнії.
Чим же примітна і так бажана ця малина?
За словами Прескотт, ягода має виняткову морозостійкість, шквалистий штормовий вітер не завдає їй ніякої шкоди. Сальмонберрі не потрібно вкривати, пригинати. Потрібна тільки “косметична стрижка”. Пагони сальмонберрі багаторічні, вони приносять врожай щороку, утворюють кущі заввишки від 1 до 3 метрів. А самі ягоди достигають з початку травня і до кінця липня. Квітучі головки рожевого кольору величезні, часто махрові, з безліччю тичинок. Від 20 до 100 тичинок обіймають великий плід, який росте в їх короні, швидко набираючи вагу і об’єм.
«Смак стиглих плодів, їх розмір, аромат абсолютно виняткові і ні з чим незрівнянні» – ділиться Вівіан. За її словами, на Алясці дуже популярні тури по збору цієї ягоди.
«Ці тури достатньо дорогі, але всі, хто вирушав за сальмонберрі ні про що не шкодують, вони готові заради цього смаку перелетіти пів-Америки. Причому, чим північніше росте ця ягода, тим вона солодша і ароматніша» – зазначає Прескотт.
Рослина повністю їстівна. Молоді пагони варять на пару, а їх смак порівнюють зі смаком спаржі. Самі ягоди варять в джеми, сушать і коптять, заморожують, маринують, роблять вино і пиво, а також випічку. Крім цього, з сальмонберрі готують національну страву Аляски – рибне суфле «акутак» з копченого лосося з додаванням вершкового масла.

Окрім цього, рослина вважається лікарською. Її можна вживати у вигляді чаю при діареї або дизентерії, як дезінфікуючий засіб як компрес з листя і кори, та можна використовувати для перев’язки опіків і лікування відкритих ран і виразок.
За словами Вівіан Прескотт, поки сальмонберрі добре відома виключно на Алясці, але вже зараз її можна придбати в деяких американських розплідниках.
Читайте також: Фермер з Одещини вирощує диво-селекціонерства: ожиномалину
Agri-gator
а где купить?