Названо умови, за яких українські сухофрукти можуть потіснити азіатську продукцію на міжнародних ринках

В Україні зростає інтерес до виробництва сушеної плодово-ягідної продукції – минулого року було досягнуто рекордного за останні 5 років показника експорту сухофруктів. Позитивна тенденція зберігається і у нинішньому році.

Тільки за перші 2 місяці нового сезону (червень-липень) українські експортери поставили за кордон близько 0,4 тис. тонн сушених фруктів на суму $407 тис. Для порівняння, за аналогічний період минулого року було експортовано 0,2 тис. тонн сухофруктів, а експортний виторг склав $279 тис.

Однак попри позитивну динаміку росту експорту сушених фруктів і ягід, Україна залишається нетто-імпортером цієї продукції. Більше того, щорічне зростання імпорту сухофруктів прослідковується протягом останніх п’яти сезонів. Якщо в сезоні 2015/16 закордонні поставки сушених фруктів склали всього 2,7 тис. тонн, то в сезоні 2019/20 цей показник досяг 11,2 тис. тонн.
Однією з причин росту експорту сушених фруктів і ягід сьогодні – стрімкі темпи росту обсягів імпортованої продукції, оскільки Україна частково реекспортує закордонні сухофрукти.

Зростання власного виробництва та будівництво нових підприємств для сушіння фруктів та ягід поки що в Україні відбувається досить повільно, тому збільшення попиту на сухофрукти в країні, в більшості випадків покривається за рахунок поставок з Туреччини, Таджикистану та Узбекистану.

Кліматичні умови в цих країнах дозволяють здійснювати масове сушіння фруктів і ягід під сонцем, переважно,не витрачаючи додаткових коштів на промислове обладнання для сушіння та електроенергію.Однак кліматичний пояс, в якому розташована Україна, не дозволяє використовувати “технології” вищеперерахованих країн для сушіння фруктів та ягід.

Тому, місцеві виробники здійснюють сушіння виключно із залученням промислових сушарок. І в цьому є свої переваги – використання сучасного обладнання для сушіння фруктів і ягід дозволяє отримати таку якість продукції, якої неможливо досягти при сушінні фруктів під сонцем азійських країн.

Зокрема, представники компанії “Толсма Текнік”, яка спеціалізується в Україні на наданні комплексних рішень для фермерів та підприємств з доробки та переробки овочів, фруктів та ягід, зазначають, що сучасні сушарки дозволяють зберегти харчові властивості фруктів та ягід  і в свіжій продукції, при цьому значно полегшується зберігання сушеної продукції.

“З одного боку здійснювати сушіння фруктів та ягід на сонці вигідніше, оскільки витрати на електроенергію – нульові. З іншого боку, такий вид сушіння пов’язаний з постійним використанням ручної праці. До того ж продукцію потрібно ретельно захищати від потрапляння комах та інших біологічних організмів.

Відповідно промислове сушіння фруктів та ягід є набагато безпечнішим способом, оскільки на виробництвах продукція проходить всі етапи підготовки: мийку, сортування, тощо, і можливості ураження продукції зводяться до мінімуму”, – зазначає Наталія Зеленська, менеджер з розвитку бізнесу компанії “Толсма Текнік”.   

Сучасні машини для сушіння фруктів та ягід, які пропонує “Толсма Текнік”, виготовляє італійська компанія Tecno Frutta. Сушарки є універсальними, можуть використовуватись для різних видів фруктів, овочів, ягід, грибів, трав, і спроєктовані таким чином, щоб максимально зменшити вплив на продукцію.

Принцип дії ґрунтується на видаленні вологи з продуктів через примусову циркуляцію гарячого та сухого повітря, створеного аеротермічною групою; це цілком природний процес, який забезпечує високий рівень якості готової продукції.
Відповідно, виробник може сьогодні використовувати устаткування, умовно, для сушіння яблук, а вже завтра – для сушіння сливи, вишні або полуниці (суниці садової). Враховуючі наявність автоматичної системи мийки та автоматизованої системи керування, перехід від сушіння однієї продукції до іншої здійснюється максимально швидко.

“Всі сушарки, які представлені компанією “Толсма Текнік” є універсальними, оскільки кожна з них обладнана функцією регулювання температури, швидкості повітря та швидкості руху конвеєрів.

Один і той же продукт можна висушувати до різного стану, тобто отримати як напівсушену продукцію, так і повністю сушену – залишкова вологість в якій не перевищує 1,5%. Наприклад, за допомогою таких сушарок можна отримати як м’яке, напівв’ялене яблуко, так і хрусткі яблучні чіпси”, – зазначає Наталія Зеленська.     

Також експерт зазначала, що сьогодні на ринку існують 2 види конвекційних сушарок – конвеєрні, багаторівневі сушарки безперервної дії та статичні сушарки (шафи). Принцип дії в таких машинах майже однаковий. Головна відмінність в тому, що в конвеєрних сушарках відбувається безперервний процес висушування фруктів, овочів, ягід, або іншої продукції і така машина повинна безперебійно працювати 3-4 доби.

Такий спосіб сушіння використовується задля того, щоб мінімізувати витратну частину. Найбільше споживання електроенергії та пари в промислових машинах відбувається при їх запуску, а потім вже сушарки працюють на сталому режимі. Відповідно, чим довше працює машина, тим менша собівартість продукції.

Статичні ж машини здійснюють періодичну сушку продукції, а процес триває 5-10 годин в залежності від продукції, її розмірів, початкової вологості та необхідної кінцевої вологості продукції. До того ж в таких машинах використовується більше ручної праці, оскільки всю продукцію потрібно розкладати на лотках вручну.
Додамо, що з кожним роком дедалі більше уваги приділяється таким параметрам, як якість та безпечність продуктів харчування. Відтак за рахунок створення сухофруктів вищої якості, Україні цілком реально потіснити азійську продукцію з міжнародних ринків. Тим паче наразі стрімко розвивається сегмент снеків, особливо якщо говорити про продукцію, яка виготовляється без використання цукру.

Попит на сушені фрукти та ягоди з кожним роком тільки зростатиме і серед роздрібних мереж, і серед постачальників енергетичних батончиків, мюслі та інших корисних снеків.

В Україні наразі ця ніша ніким не зайнята, хоча в європейських країнах, таких як Німеччина, Великобританія та Франція виробники ефективно використовують можливість заробити на сушених фруктах і ягодах.

 

З питань придбання обладнання для Вашого плодоовочевого бізнесу звертайтеся до компанії “Толсма Текнік”:

Тел.: +38 050 47477 60

E-mail: nataliazelenska@tolsma.com

 Тел.: +38 050 440 57 90

E-mail: okapitanchuk@promarketing.com.ua

Agri-gator за інформацією SEEDS.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується