Експерт розповів як максимально підвищити рентабельність солодкої кукурудзи
За умов дотримання спеціальної технології вирощування, отримання якісної товарної продукції та наявності стабільного ринку збуту в українських умовах можливо досягти рентабельності в даному виді агробізнесу на рівні 300-400%. При цьому інвестиції у бізнес здатні не тільки окупитися, але й принести прибуток фермеру вже через півроку. Про це розповів селекціонер, генетик, співвласник компанії «ВНІС» («Всеукраїнський науковий інститут селекції») Мирослав Парій під час онлайн-вебінару «Солодка кукурудза – прибуткова ніша для українського агробізнесу», – повідомляє Agri-gator
Захід було організовано агромедіа-агенцією Sapienza.
На думку фахівця, говорячи про рентабельність треба добре розумітись на питанні споживання кукурудзи та факторах, від яких воно залежить.
«Існують декілька напрямків. По-перше, це споживання на свіжому ринку. Другий напрямок – це заморожування і третій – консервування. Для всіх цих напрямків існують фактично однакові характеристики, яким має відповідати товарна продукція. Зокрема, важливим критерієм є рівномірність запилення зерен, верхівки качана, неушкодженість комахами»,- пояснив Мирослав Парій.
Співвласник компанії «ВНІС» також роз’яснив сутність понять надраннього, середнього та пізнього гібридів кукурудзи.
«Рослина, це така собі фабрика з напрацювання крохмалю. Штучним чином людина створила гібриди, які мають маленький вегетаційний період. Наприклад, у нас на селекційних ділянках є гібриди кукурудзи з тривалістю повної стиглості 65 днів. Розмір такої рослини – 20 см від землі, а розмір качана – 4-5 см, кількість рядів зерен – від 8 до 12.
Він зазначив, що існує також тропічна кукурудза з періодом вегетації майже 365 днів. Це рослина висотою 8 метрів з качаном 50 см. Кожне зерно має розмір завдовжки 3-4 см.
Саме між цими двома типами знаходиться весь спектр можливих сортів. Найкращу товарну продукцію у наших умовах дають середньопізні сорти кукурудзи, адже такі гібриди ближчі до своїх «предків» і відповідно вони мають більше часу для накопичення пластичних речовин.При цьому чим раніший гібрид кукурудзи тим менше в ньому рядів зерен.
“Чому саме показник рядності зерен так важливий для товарної продукції? Справа в тому, що чим менше рядів зерен на качані, тим менш циліндричну поверхню він має. Споживачів, у свою чергу, приваблює якомога більш циліндрична поверхня. Крім того, зерна в качанах з малою кількістю зерен не відповідають тій формі, до якої звикли у консервах. Тому у консервації використовують більш пізні гібриди. Тобто з ранніми гібридами, можна казати, що отримати товарну продукцію досить складно” , – зазначив селекціонер.
Мирослав Парій також порекомендував тим, хто хоче вийти на ринок з надранніми гібридами використовувати технологію висаджування розсади з подальшим висаджуванням у ґрунт.
«Звичайно, що така технологія є економічно затратною, більш ризикованою, але якщо вона спрацює, то ви можете отримати рентабельність на рівні 300-400%. Це реально за умови налагодженості технологічного процесу, відсутності жодних помилок у процесі вирощування, отриманні усіх качанів товарної якості, сприятливих погодних умов та наявності ринку збуту»,- додав фахівець “ВНІС”.
Інвестиції у вирощування солодкої кукурудзи, на думку Мирослава Парія, відбиваються протягом 6 місяців за умови виконання усіх технологічних операцій з вирощування та наявності ринку збуту. При цьому фактичний розмір інвестицій у 1 га посівів солодкої кукурудзи складає приблизно $1 тис.
«З цієї площі фермер може зібрати близько 50 тис качанів і навіть якщо він реалізуєте їх за ціною 1 грн/качан, то вже не тільки вийде на окупність бізнесу, але й отримає певний прибуток»,- зазначив експерт ринку солодкої кукурудзи.
На думку експерта, місцевий ринок солодкої кукурудзи буде рости й надалі. І на сьогодні актуальним є питання створення Спілки виробників цукрової кукурудзи, яка б вирішувала нагальні проблеми галузі.