Дослідження: Дитячі суміші знижують ризик молочної алергії


Діти, які з дитячого віку вживали суміші з коров’ячого молока, менше страждали від несприйняття молочного білка в міру дорослішання. До такого висновку прийшла команда вчених з Австралії, яка опублікувала дослідження в журналі Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Роботу проводили співробітники Науково-дослідного інституту дітей Мердока і Мельбурнського університету. Вони відзначили, що білок коров’ячого молока — один з перших білків, які людина одержує не з материнським молоком. В основному діти споживають його з замінниками грудного молока.Дослідження проводилося в рамках експерименту HealthNuts, в якому брали участь більше 5 тисяч однорічних дітей. Вибірку розділили на дві групи по 2 715 чоловік: у першій дітей перевіряли на алергію на арахіс, кунжут і яєчний білок, а в другій — на алергію на молоко. Експеримент проходив з 2007 по 2011 рік, проте дані по молоку були проаналізовані тільки до 2018-го.

За заявами батьків, 42% дітей споживали ЗГМ в перші три місяці життя, причому тільки у 13% ЗГМ непоєднуване з грудним молоком. В ході дослідження фахівці запитували батьків, чи були у їхніх дітей ознаки алергії на грудне молоко, і перевіряли їх слова шкірним прик-тестом. З’ясувалося, що, незалежно від віку прикорму, введення білків коров’ячого молока в раціон знижує ризик алергії на молоко в чистому вигляді. Вчені додали, що частково гідролізовані суміші, які покликані знизити ризик алергії, не проявили значних позитивних якостей в порівнянні зі стандартною формулою.

Цікаво, що дослідження на молочний білок мало шанси не відбутися. Комісія з етики, яка відповідала за проведення HealthNuts, побоювалася, що алергічні реакції на молоко відлякають батьків від участі в експерименті. Через це в перші два роки експерименту друга вибірка перевірялася на алергію на молюсків. Однак дослідження, надані комісії, показали, що в ранньому віці симптоми молочної алергії проявляються дуже рідко, і в 2009 році програму переглянули.

Автори дослідження відзначають, що схожі результати спостерігалися і в інших харчових категоріях. Раніше проведені дослідження довели, що батьки, які прикормлювали дітей від 4 до 11 місяців арахісом, знизили у них ризик алергії на горіхи. Аналогічний результат показало і раннє введення яєць в раціон. Вчені відзначають, що відкриття дозволили авторам посібників з дитячого харчування оновити рекомендації щодо запобігання харчової алергії.

Milknews

Source link

Відповісти

Ваш email не публікується