Дієтологи розповіли, чому не можна зловживати штучним м’ясом

Американські дієтологи рекомендують не зловживати штучними м’ясом: воно може допомогти скоротити споживання м’яса тварин, але не замінить необхідних для збалансованого харчування натуральних рослинних продуктів.

Всесвітній день продовольства відзначається 16 жовтня, і РІА Новини поцікавилося думкою професійних дієтологів про останні «модні тенденції» продуктового ринку — мясозамінники, створені з рослинних елементів. «Яловичі котлети», які виглядають, пахнуть і навіть кровоточать як їх м’ясні прототипи, являють собою суміш соєвого і картопляного білків, заправлені буряковим соком або соєвим леггемоглобіном, присмачені кокосовою і соняшниковою оліями та іншими, в тому числі генно-модифікованими інгредієнтами. Сьогодні бургери з штучною котлетою від Impossible Foods, а також псевдокурятіна, «яловичина» і «свинячі» сосиски від компанії Beyond Meat продають в США в тисячах ресторанів і магазинів. Бургери зі штучного американського м’яса можна спробувати навіть в ряді російських ресторанів.«Beyond Burger і Impossible Burger виразно забезпечать вас необхідними білками, які ви хочете знайти в мясозамінниках! Однак це харчовий продукт, що пройшов технологічну обробку, і тому я б рекомендувала вживати їх лише періодично, якщо вам вони подобаються, але в більшій мірі споживати натуральні рослинні білки, такі як зелені соєві боби, квасоля, інші бобові культури», — радить дієтолог з Нью-Йорка, засновник компанії Amy Gorin Nutrition Емі Горін.

Практикуючий дієтолог з Лос-Анджелеса, автор книги «Моя індійська кухня: швидкі і смачні вегетаріанські рецепти» Вандана Шет в свою чергу попереджає: «Мясозамінники можуть допомогти в переході до меншого споживання м’яса, але занадто сильно зловживати штучним м’ясом, створеним з інгредієнтів, які пройшли глибоку переробку, може бути контрпродуктивно».

Вона пояснює, що «багато з цих продуктів (штучного м’яса) містять стільки ж, а іноді і більше жирів, солі і калорій, ніж звичайне м’ясо». «Важливо, вибираючи продукти, уважно читати склад і етикетки», — попереджає дієтолог.

За її зауваженням, штучне м’ясо в раціоні «не те ж саме, що вживання натуральних рослинних продуктів, таких як боби, сочевиця, коричневий рис, хліб з висівками». «Але, якщо ми намагаємося скоротити споживання червоного м’яса, штучне м’ясо може підійти як його періодична заміна», — зазначає дієтолог.

Експерти сходяться на думці, що тенденція популяризації заміни тваринних білків рослинними білками в раціоні людини позитивна. «Скорочуючи споживання м’яса, ми можемо побачити поліпшення рівня цукру і холестерину в крові, знизити ризик серцевих захворювань і деяких типів раку», — нагадує Вандана Шет, наголошуючи на необхідності в збалансованому харчуванні.

«Абсолютно всі: як радикальні вегетаріанці, рядові вегетаріанці, так і любителі м’яса — можуть дотримуватися дієти, заснованої на рослинній їжі. Така тенденція має позитивний вплив на здоров’я людей, а також і на здоров’я планети», — зазначає в свою чергу Емі Горін.

«Якщо ви любите м’ясо і їсте його кілька разів в день, почніть з того, щоб замінити його раз або два в тиждень на рослинні білки. Поступово ви можете робити це частіше», — радить американський експерт.

Зробити це, за її словами просто, якщо хоча б додавати в звичні страви або перекушувати горіхами або бобами.

«Ви можете споживати рослинні білки, додаючи зелені боби в ванільний коктейль, білу квасолю — до піци або горіхи або горіхове масло в протеїнові кульки з какао і мигдалевого масла», — поділилася рецептами здорових і поживних закусок фахівець.

Source link

Відповісти

Ваш email не публікується