На Харківщині в одному з господаств, що входить до складу Кернел, вперше впровадили strip-till на кукурудзі – SuperAgronom
У весняному сезоні 2025 року на полях СТОВ «Мрія», що входить до Харківського кластеру компанії KERNEL, вперше впровадили технологію смугового обробітку ґрунту (Strip-till) під кукурудзу. Загальна площа впровадження склала 340 га. Повідомляється на facebook-сторінці компанії. Пише SuperAgronom.com
Роботи проводилися на двох полях:
-
179,14 га — гібрид SY Scorpius, дата посіву: 21 квітня 2025 року;
-
160,88 га — гібрид MAS 23.M, дата посіву: 23 квітня 2025 року.
Попередником на обох ділянках була соя.
«Особливістю кампанії стала адаптація технології Strip-till до умов весни, адже через посуху восени 2024 року та ранні заморозки, класичне осіннє внесення було неможливим. У зв’язку з цим основний обробіток смуги було здійснено у період з 15 по 23 квітня агрегатом Stripcat 8R-70F на глибину 17 см із внесенням карбаміду у нормі 150 кг/га. Жодних додаткових обробітків після збирання сої не проводилося, що дозволило зберегти структуру ґрунту та вологу — критичні ресурси в умовах Лівобережного Лісостепу», — йдеться у повідомленні.
Посів здійснювався сівалкою HORSCH MAESTRO 24.70 SW AHL із застосуванням технології диференційованого висіву за картами типових однорідних ділянок (ТОД). Норма висіву становила від 58 000 до 67 000 насінин/га, відповідно до потенціалу кожної зони поля.
Перші результати вже демонструють помітну різницю. На одному з полів було зафіксовано візуальні відмінності між кукурудзою, висіяною після Strip-till та за класичної технології. Рослини зі смугової технології мають потужнішу кореневу систему та кращий розвиток, що може забезпечити підвищену стійкість до короткочасної літньої посухи та ефективніше використання вологи й добрив.

Наразі триває спостереження за станом посівів протягом вегетаційного періоду. Після збирання врожаю планується оцінити не лише агрономічні, а й економічні показники для ухвалення рішення про можливе розширення площ під технологію Strip-till у наступних сезонах.
Алла Гусарова, SuperAgronom.com