Львівський ярмарок смаку: «РАКОВЕЦЬКА ЛОЗА» — вино, в якому співає Львівщина – Techdrinks.info
17 травня 2025 року на подвір’ї Львівського палацу мистецтв відбудеться щорічний Львівський ярмарок смаку. На ярмарку буде представлена органічна сертифікована продукція від щонайменше 18 українських виробників із 10-ти областей України, які пропонуватимуть органічні чаї, соки, вина, сири та іншу молочну продукцію, мед, пастилу, крупи, олію, джеми, м’ясні вироби та інше. У ярмарку також візьме участь молода сімейна виноробня «Раковецька лоза». Їхній підхід до виноградарства та виноробства базується на ідеї мінімального втручання: повага до природних ритмів, гармонійна взаємодія з довкіллям та уважне дослухання до потреб землі.
Засновниками виноробні є подружжя Ольга Черепанин та Микола
Хижко, які розпочали свою виноробну історію у 2015 році, коли вирішили посадити
перші виноградні лози в селі Раковець, поблизу Львова. Натхненням для цієї
справи стали родинні спогади, передані бабусею — про її батька та дідуся, які займалися
виноградарством на березі річки Інгулець у Миколаївській області. Їхня
виноробна діяльність була припинена через розкуркулення у радянські часи, однак
винороби взяли на себе місію відродити цю сімейну традицію вже на новій землі —
у Львівській області.
Перші вина «Раковецька лоза» були створені у 2020 році. Сьогодні
винороби виготовляють близько 3000 пляшок вина на рік. Усі процеси — від
догляду за лозами до розливу вина — виконуються вручну. Вони принципово не
використовують гербіциди та не застосовують ГМО, дотримуючись природного шляху
на всіх етапах виробництва.
Вина «Раковецька лоза» вже здобули визнання: сім золотих медалей на міжнародному дегустаційному конкурсі Ukraine Wine&Spirits Awards та чотири срібні нагороди на конкурсі «Краще українське вино» в межах Ukrainian Wine Festival.