Відходи в прибуток: унікальна технологія переробки горіхової шкаралупи на пелети — AgroPortal.ua

Бугове — це невелике село в Кіровоградській області, яке знаходиться на березі річки Південний Буг. Саме тут у 2022 році родина Кадікових заклала горіховий сад. Починалося все з 80 соток, а зараз під деревами майже 3 га, на яких ростуть мигдаль, фундук, пекан і волоський горіх.

 

Під час закладання саду господарі використовували мікоризу, яка сприяє вирощуванню міцніших дерев. У майбутньому планують зібрати чорний трюфель, адже саме його мікориза була використана.

 

propData.content.image

Ольга Кадікова, співвласниця «Горіхової садиби у Буговому»

Горіховий сад — це гра в довгу: перший врожай, як і гроші, можна отримати мінімум через 5 років. Минулої весни вперше зацвів мигдаль, але ми не лишали цвіт, зрізали, щоб уся сила йшла в корінь.

До війни Кадікови запустили лінію з переробки волоського горіха. Скуповували у людей кругляк, висушували та лущили. Шкаралупа була відходами виробництва.

Спершу її переробляли на маленьку крихту і використовували як добриво. Адже, на думку Ольги, все, що пішло з землі, має туди повернутися. Та коли таких відходів ставало дедалі більше, постало питання, що з ними робити.

 

propData.content.image

Ольга Кадікова, співвласниця «Горіхової садиби у Буговому»

На одному з навчань моя менторка розповіла про циркулярність виробництва й навела приклад бренда rekava, який із кавової гущі робить стаканчики, посуд, свічки. І це мене наштовхнуло на думку, що можна переробляти горіхову шкаралупу на пелети. До того ж вона добре горить і має високу тепловіддачу, практично таку ж, як і дубові дрова.

Наразі у господарстві є 5 т шкаралупи. Обладнання для виготовлення пелет уже на фінальній стадії розробки.

«Ми отримали обладнання у вересні минулого року і з того часу періодично щось доробляємо. Виготовити пелету з насіння соняшнику, приміром, легше, оскільки вона більш пастична, а горіх твердий, тому потрібно до нього «щось» додавати. Зараз виробник змінює деякі деталі, і сподіваюся, що вже незабаром запустимо переробку», — розповіла під час прямого ефіру в Instagram Ольга Кадікова.

 

Вона зазначає, що маржинальність виробництва досить висока з огляду на те, що шкаралупа коштує дешево.

У «Горіхової садиби у Буговому» вже є потенційний клієнт, який готовий викупити усі пелети для опалення свого готелю.

«Поки є наша сировина, будемо на ній працювати, а далі плануємо закуповувати в односельчан. Хочеться, щоб громада теж мала зиск», — говорить підприємиця.

Інноваційну ідею виготовлення пелет із горіхової шкаралупи господарство подало на Всеукраїнський конкурс «СИЛА АГРОЗМІН», організований виданням AgroPortal.ua. Заявка пройшла до фіналу та була відзначена партнером конкурсу — сервісом розстрочки для агробізнесу WEAGRO, який надав 100 тис. грн на розвиток «Горіхової садиби в Буговому».

«Грантові кошти, які я вже отримала, хочу витратити на придбання додаткової потужності нашого приміщення, адже для пускового моменту потрібно набагато більше кіловат, ніж ми маємо», — розповідає Ольга Кадікова.

Навесні господарі будуть висаджувати ще 450 дерев мигдалю. Територію восени під них розчистили і обробили. На запитання, чому саме мигдаль, співвласниця садиби відповіла, що він більш стійкий до посухи, а це актуально в умовах зміни клімату.

На території саду знаходиться пасіка, якою опікуються батьки чоловіка Ольги. У вуликах проживає 30 бджолосімей. Сад і пасіка знаходяться у мальовничому місці, яке чудово підходить для розвитку туристичного напряму, над чим і працюють паралельно Кадікови.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra