Олія та тваринні жири обіймають майже 20% у структурі товарів з високою доданою вартістю – AgroTimes

Високий потенціал сфери переробки сільськогосподарської продукції використовується ще далеко не повністю.

Про це повідомляє пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

За словами віце-президента Національної академії аграрних наук України – в.о. директора ННЦ, академіка НААН Юрія Лупенка, частка валової доданої вартості виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів складає лише 5 %.

В її структурі домінують:

·         виробництво олії та тваринних жирів (19 %),

·         м’яса та м’ясопродуктів (16 %),

·         напоїв (13 %).

При цьому частка перероблення та консервування фруктів і овочів, виробництво борошномельної та круп’яної продукції, молочних продуктів, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів складає лише від 4 до 9 %, зауважив Юрій Лупенко.

Рівень переробки основних видів сільськогосподарської продукції підприємствами зберігається доволі низьким.

Найбільшим він є по насінню соняшника (69,3 %), м’ясу (61 %), молоку (39,3 %), а серед зернових культур – по гречці (29,3 %) та житу (23,6 %).

Втім, ще у 2020 році на переробних підприємствах перероблялося 98,9 % насіння соняшника, 55,9 % гречки, 35 % соєвих бобів, нагадав науковець.

Отже, Україна має потужний потенціал у сфері переробки агропродукції. Для його реалізації слід стимулювати розширення сфери переробки та збільшення обсягів виробництва агропродовольчих товарів, створивши тим самим умови для збільшення частки продукції з високим рівнім доданої вартості, підсумував Юрій Лупенко.

Нагадаємо, Україна має значний потенціал для подальшого розвитку переробки сільгосппродукції.


Джерело https://agrotimes.ua/

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra