Рівень переробки агропродукції в Україні залишається низьким — ІАЕ – Latifundist

Україна має значний резерв у сфері переробки сільськогосподарської продукції, однак його використання залишається обмеженим. Про це заявив віце-президент Національної академії аграрних наук України, виконувач обов’язків директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко під час доповіді на сесії Загальних зборів НААН 12 грудня 2024 року.

 

За його словами, виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів формує лише 5% валової доданої вартості. Водночас у цій структурі найбільшу частку займають:

 

    • виробництво олії та тваринних жирів — 19%;

 

    • м’ясна промисловість — 16%;

 

    • виробництво напоїв — 13%.

 

Менш розвинутими залишаються напрямки переробки овочів і фруктів, виробництво борошна, молочної продукції, хлібобулочних виробів — їхня частка не перевищує 9%.

 

Також рівень переробки агропродукції залишається досить низьким. Найвищі показники спостерігаються у переробці:

 

    • насіння соняшника — 69,3%;

 

    • м’яса — 61%;

 

    • молока — 39,3%;

 

    • гречки — 29,3%;

 

    • жита — 23,6%.

 

При цьому, як зауважив Юрій Лупенко, ще у 2020 році на переробних підприємствах обробляли 98,9% насіння соняшника, 55,9% гречки та 35% соєвих бобів, що свідчить про суттєве скорочення переробки.

 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2025 р.


Джерело https://latifundist.com

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra