Щороку в Україні збільшується виробництво продукції з використанням амаранту – SEEDS
Лише за один рік об’єм продукції, яку виготовляють в Україні з амаранту збільшився на чверть. Про це розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда, пише SEEDS.
Успішним досвідом з переробки маранту він поділиться під час V ювілейної конференції «Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси», організованої агромедіа-агенцією Sapienza. Відбудеться захід 12 лютого 2025 року в конференц-зоні 3 павільйону Міжнародного виставкового центру (МВЦ, Київ).
«Тривали час виробники кондитерських виробів були поставлені перед фактом, що амарант несмачний, його ніхто не буде їсти, він просто не приваблює людей. Але 2024 рік показав зовсім інше.
Тільки за 2024 рік кількість проданого насіння амаранту для переробки на внутрішньому ринку збільшилась на 50%.
Обсяг продукції з амаранту збільшується по різних видах продукції. Ми це можемо аналізувати, виходячи з того, скільки підприємства купують сировини для подальшої переробки на олії, крупу, борошно, попамаранту», – говорить Олександр Дуда.
За його словами щороку до процесу виробництва продукції з використанням амаранту додаються нові виробники. Наразі вже включаються декілька крупних компаній, це буде бакалійна продукція. Однак амарант корисний не тільки в якості складової багатьох продуктів харчування.
«За минулий рік ми зрозуміли, що амарант є частиною глобальних енергетичних проєктів. За власною ініціативою ми розробили енергетичний проєкт для біогазових установок. Туди входять не тільки амарант, а й коноплі, топінамбур, цукрове сорго, міскантус і навіть така екзотична культура, як щавнат.
Крім цього ми долучились до суміжних енергетичних проєктів, пов’язаних з переробкою і конопель, і пшона. З вторинними переробками лузги тих самих конопель і пшона. Йдеться про піролізні установки, отримання біочару, отримання добрив на основі біочару, отримання кремнезему», – додає голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.
Подробиці використання та вирощування амаранту можна дізнатись під час V ювілейної конференції «Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси».
Захід відбудеться в рамках виставки “АГРОВЕСНА“ 12 лютого об 11:30 у Київському МВЦ.
УЧАСТЬ У КОНФЕРЕНЦІЇ БЕЗКОШТОВНА ЗА УМОВИ ПОПЕРЕДНЬОЇ РЕЄСТРАЦІЇ