В Україні стався «квантовий стрибок» у виробництві ремісничих сирів – КУРКУЛЬ
За останні 10 років стався «квантовий стрибок» у виробництві ремісничих сирів. Про це розповіла засновниця «Асоціації виробників сиру України» Тетяна Дядечко в інтерв’ю на Kurkul.com.
«Спершу сиром займались одиниці, а зараз ми можемо нарахувати тисячі домашніх, мікро- і навіть заводів-ремісників. Разом з тим відбувся дуже великий якісний стрибок. Все могло б відбутися й швидше, але гальмувала відсутність знань і неготовність нашого ринку платити більше», — пояснила Тетяна Дядечко.
Вона запевнила, що будь-яке виробництво сиру може бути прибутковим, проте сироварам необхідно виходити у легальне поле. Саме з цією метою і було засновано «Асоціацію виробників сиру» (АВСУ). Робота над її створенням тривала 10 років.
В рамках АВСУ виробники розділені на декілька груп:
- домашні сировари, які є зареєстрованими операторами ринку;
- ремісники, які працюють в межах законодавства про ремісничі продукти;
- ті, хто вже не входить в крафт, бо вони переробляють більше молока, ніж визначено законодавством. І ті, хто не зареєстровані, вони будуть асоційованими членами, щоб ми допомогли їм вийти в легальне поле.
Наразі в черзі на вступ до Асоціації понад 30 виробників з різних категорій і кожен отримає в АВСУ щось своє.
© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2025 р.