Спаржа на переробку та експорт. Які кроки має зробити держава для підтримки фермерів

Ринок спаржі динамічно розвивається в Україні, як і попит споживачів на цей елітний овоч.

Якщо говорити про статистику врожаю спаржі, то наше підприємство може лише надати приблизні дані щодо валового збору, виходячи з кількості імпортованих саджанців спаржі та площі під нею.

Варто нагадати, що оригінальні гібриди — це 100% імпорт, адже в Україні відсутня будь-яка селекція та генетика спаржі, є лише «кулібіни». Втім, це також добре, оскільки «кулібіни» вносять свою частину в розвиток вирощування спаржі в Україні.

Тож, щодо статистики, промисловий валовий збір спаржі включно з домогосподарствами у 2024 році склав приблизно 1000 т із погрішністю +/- 100 т. Такі обсяги майже задовольняють внутрішню потребу українського споживача в сезон збору спаржі. В інший період року — це імпорт.

Спаржа в усьому світі — високорентабельна культура, де необхідно багато ручної праці та знань. Є попит на продукт, тому, однозначно, ринок спаржі буде рости та розвиватися, і Україна не є винятком.

За даними FAOstat, у світі лише приблизно 20% спаржі вживається у свіжому вигляді. Весь інший врожай іде на переробку, в додану вартість. І це дуже добре для економіки, оскільки зростає кількість робочих місць у інших галузях. Україна має також заходити в переробку та ще й обов’язково експортувати спаржу.

ТОВ «АВ ЛІХТ» має партнерські відносини з науково-дослідними інститутами та самою Академією аграрних наук. Ми обмінюємося інформацією щодо розвитку спаржівництва в Україні та особливої ролі науки у цій галузі, а саме у вирощуванні, зберіганні та переробці.

Переробка — це заморожування, консервація, спеції тощо. Щоб здійснювати переробку в Україні, необхідно збільшувати площі під спаржею в десятки або сотні разів до існуючих на даний час. Окрім цього, для розвитку цього напряму обов’язково має бути допомога держави щодо компенсації вартості садивного матеріалу.

Сума інвестиції на 1 га спаржі становить від 18 000 до 26 000 євро. Вартість інвестицій залежить від класу саджанців і наявності матеріально-технічної бази. Для підтримки спаржівництва ми маємо громадську організацію, яка об’єднала промислових виробників спаржі України. З кожним роком кількість членів організації зростає.

Спаржівництво в ЄС і цивілізованому світі — це насамперед фермери від 5 до 50 га, які працюють сім’ями та додатково залучають українських або інших заробітчан. Україна має будувати аналогічну модель, оскільки агрохолдинги спаржу вирощувати не будуть, у них інша стратегія.

Василь Поліщук, кандидат економічних наук, генеральний директор ТОВ «АВ ЛІХТ»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra