Прогноз виробництва молочної продукції в ЄС на 2025 рік – Infagro

Очікуване зростання виробництва сирів у ЄС у 2025 році відбуватиметься при зменшенні виробництва вершкового масла, знежиреного сухого молока та незбираного сухого молока.

Згідно з нещодавно опублікованою доповіддю USDA GAIN, прогнозується, що виробництво молока в ЄС у 2025 році скоротиться через зменшення поголів’я корів, низьку маржу молочних фермерів, екологічні норми та спалахи захворювань. Очікується, що нижче виробництво молока буде частково компенсовано меншим очікуваним споживанням рідкого молока.

Зменшення виробництва молока вимагатиме від молокопереробників ретельного визначення того, на що вони будуть використовувати наявне молоко. Проте, за прогнозами, виробництво сиру залишатиметься основною метою виробництва молочної промисловості ЄС, оскільки воно підтримується стабільним внутрішнім споживанням і постійним експортним попитом. Очікуване зростання виробництва сирів у 2025 році відбуватиметься за рахунок зменшення виробництва вершкового масла, знежиреного сухого молока та незбираного сухого молока.

Зниження виробництва молока

Прогнозується, що у 2025 році всі поставки молока в ЄС складуть 149,4 мільйона метричних тонн (ммт), що на 0,2% нижче переглянутої оцінки 2024 року, з незначним зниженням виробництва коров’ячого молока. Низькі прибутки фермерів у поєднанні з екологічними обмеженнями та спалахами захворювань серед великих виробників продовжують витісняти деяких менших фермерів з виробництва. Очікується, що ця тенденція призведе до скорочення поголів’я корів у 2025 році, і воно не буде повністю компенсовано збільшенням продуктивності, що призведе до незначного зниження надоїв молока у 2025 році до рівня 145,3 млн т.

У 2024 році поставки коров’ячого молока, за оцінками, становитимуть 145,6 млн тонн, що на 0,3% більше, ніж у 2023 році. З іншого боку, очікується, що внутрішнє споживання рідкого молока продовжить скорочуватися і становитиме 23,5 млн тонн у 2025 році, зменшившись на 0,3% . З нижчим виробництвом молока у 2025 році прогнозується також зменшення закупівлв молока заводами на 0,2%. Тому переробники молока повинні вирішити, для чого вони використовуватимуть наявне молоко.

Виробництво сиру збільшиться

Незважаючи на те, що стає менше доступного молока, виробництво сиру в ЄС-27, за прогнозами, досягне 10,8 млн тонн у 2025 році, що на 0,6% більше, ніж у 2024 році. Виробництво сиру й надалі залишатиметься основною метою виробництва молочної промисловості ЄС завдяки стабільному внутрішньому споживанню сиру та постійному експортному попиту. Збільшенню споживання сприяють зростання доходів і відновлення економіки в поєднанні з відновленням сектору гостинності та туризму, тоді як експорт виграє від збільшення попиту на спеціальні сири.

Очікується, що експорт сиру з ЄС сягне 1,4 млн тонн у 2025 році, тобто відбудеться збільшення на помірні 0,4%. Очікується, що зростання експорту буде дещо обмежено покращенням внутрішнього попиту в Європейському Союзі. У вересні 2024 року ЄС майже зрівнявся з Океанією за цінами на сир на світовому ринку, тоді як у США ціни цього року були значно вищими. Оскільки понад 50% експорту ЄС спрямовано на 4 країни (Велику Британію, США, Японію та Швейцарію), експортери ЄС зосереджуватимуться на розвитку цих ринків.

Постачання молока – на користь сиру

Прогнозується, що виробництво вершкового масла в ЄС-27 становитиме 2,1 млн тонн у 2025 році, що на 1% нижче розрахункового рівня 2024 року, оскільки за  меншої пропозиції молока переробныки перевагу віддаватимуть виробництву сиру, а не маслу чи знежиреному сухому молоку. У 2024 році виробництво масла в ЄС-27, за оцінками, скоротиться на 1,4% через збільшення виробництва сиру; Очікується, що скорочення споживання вершкового масла також сприятиме зниженню виробництва, тоді як очікується, що тенденція занепокоєння споживачів негативним впливом споживання масла і відповідного впливу на попит збережеться. Прогнозується, що експорт вершкового масла в ЄС-27 відновиться на 4% з 2024 року, оскільки падіння рівня внутрішнього споживання дозволить це невелике збільшення експорту.

Стратегічні плани CAP (Common Agriculture Policy) включають очікувані стратегії втручання та інструменти CAP, які кожна країна ЄС використовуватиме з 2023 по 2027 рік для досягнення цілей CAP; Стратегічні плани CAP кожної країни ЄС матимуть важливе значення для формування майбутнього молочної промисловості ЄС.

Стратегічні плани CAP для основних виробників молока в ЄС (Німеччина, Франція, Польща, Нідерланди, Італія та Ірландія) будуть цікавими, оскільки на ці країни припадає майже 70% виробництва молока в ЄС.

Зосереджуючись на міжнародній торгівлі з країнами, що не входять до ЄС, ЄС нагадує нам про різні імпортні режими, які застосовуються до надходження молочних продуктів до ЄС, із преференційним імпортом за зниженим або нульовим митом, переважно у вигляді імпортних квот. Вимоги щодо режимів експорту та імпорту молочних продуктів викладені (з 2019 року) у Делегованому регламенті Комісії (ЄС) 2020/760 та Імплементаційному регламенті Комісії (ЄС) 2020/761.

ІНФАГРО за матеріалом dairyglobal.net


Джерело http://infagro.com.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra