Триває набір на World Cheese Awards. Українські сировари мають можливість показати свої продукти світу
Третій рік поспіль Ardis Group та ProCheese є офіційними представниками України на міжнародному конкурсі World Cheese Awards. Участь українських сироварів у конкурсі світового масштабу є важливим кроком для популяризації українського продукту як на міжнародному рівні, так і серед вітчизняних споживачів.
Про це розповіли у Ardis Group, зазначивши, що підтримка українських виробників сирів можлива за сприяння швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (Quality FOOD Trade Program) та фонду Ukraine-Moldova American Enterprise Fund.
За словами сирної експертки, судді міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards, амбасадорки української сирної культури Оксани Чернової, визнання на WCA — це не лише престиж, а й можливість для українських виробників знайти нові ринки збуту. Відзнаки, отримані на цьому конкурсі, часто відкривають двері до міжнародного експорту та привертають увагу поціновувачів сиру з усього світу.
Оксана Чернова, як суддя конкурсу, ділиться порадами для підвищення шансів на перемогу:
- Дбайте про унікальність рецептури. Важливо представляти сири, які не копіюють відомі захищені законом види.
- Використовуйте автентичні українські складники. Використання місцевих інгредієнтів додає неповторності. Як, наприклад, додавання ялівцю у «Лісовій пісні» від сироварні «Гарбузовий рай».
- Проявіть креатив з формою. Нетрадиційна форма сиру може привернути увагу. Наприклад, сири «Говерла» від сироварні «Гарбузовий рай» або «Мотря» від «Станіславської сироварні» запам’ятовуються перш за все завдяки цікавій формі.
- Дотримуйтеся балансу смаку. Додатки не повинні перебивати основний смак сиру. Копчена моцарела від виробника Lel` — приклад добре збалансованого смаку.
- Не бійтеся експериментувати з кольором. Колір може стати однією з особливостей сиру. Наприклад, чорний «Чедер» із додаванням вугілля від сироварні O’bereg або «Софія» з буряком від «Сироман».
- Пам’ятайте про унікальний смак. Хороший приклад — сир «Массімо» від сироварні «Джерсей». Омитий грушевим дистилятом сир має неповторний смаковий профіль.
Саме ці фактори, за словами експертки, допоможуть вирізнити сир серед інших виробників і привернути увагу журі та споживачів.