Овоч для споживання, флористики та фармації. Як вирощувати артишоки? — AgroPortal.ua

Джерело фото: elenka_helenka // Instagram

Подружжя молодих фермерів Олени та Сергія Панчуків із Житомирщини цьогоріч уже вдруге збирають урожай артишоків на своєму полі. Під цю культуру виділили близько 30 соток, але в майбутньому планують розширюватися, оскільки бачать перспективу.

Кілограм свіжих артишоків у фермерів коштує 350 грн. Їх можна придбати через Instagram.

AgroPortal.ua зібрав найбільш поширені твердження про артишоки, які Олена Панчук прокоментувала.

Олена Панчук: Щороку ми вирощуємо артишок із насіння як однорічний. У лютому висіяли насіння на розсаду, а вже у травні висадили рослини у ґрунт. Урожай почали збирати на початку липня. На цей рік ми розробили схему укриття на зиму, щоб культура успішно її пережила і наступного сезону дала кількісно і якісно більший врожай.

Олена Панчук: Збір ми проводимо вручну — секаторами, ножицями та ножами. Робимо обов’язково це в рукавицях, адже є дуже колючі сорти, в яких не стільки листя жалить, як самі плоди. Просапуємо також вручну, а по міжряддю проходимо мотоблоком. Гербіциди не використовуємо, оскільки в цьому немає потреби.

Олена Панчук: Ми орієнтуємо наших клієнтів, що один артишок важить 100-150 грамів. Плоди бувають більші й менші, на кущі десь по 12-15 штук. Відповідно, за вагою десь так і виходить 1-3 кг. Щоправда, не знаю щодо наступного року, адже артишоки перезимують, і буде більший вихід плодів з рослини.

Олена Панчук: Якщо артишок вчасно не зрізати для кулінарії, то він стає цінним для флористів та декораторів. Він розпускається яскраво-фіолетовою квіткою, яка навіть без води буде довго стояти.

Олена Панчук: У смаку артишока є дійсно горіхова нотка, яка йому притаманна. Особисто мені артишок найбільше смакує у запеченому вигляді з часником і травами.

Олена Панчук: Артишоки дійсно дуже цінуються у фармації. З лікувальною метою його використовують для нормалізації роботи печінки, зниження холестерину, при атеросклерозі тощо. З листя також готують чай. Ми теж пробували сушити і можемо сказати, що чай трохи специфічний, йому притаманна гірчинка. Але ж ліки смачними не бувають.

Окрім артишоків, Панчуки вирощують спаржу. Детальніше — дивіться в збереженому ефірі на сторінці AgroPortal.ua в Instagram.

Іванна Панасюк, AgroPortal.ua


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra