Фермерство на крохмалі: як картоплярі об’єднуються навколо переробника — AgroPortal.ua

Торік Україна стала дев’ятим найбільшим у світі експортером крохмалю, продавши на іноземні ринки більше 10 тис. т продукції. Лідерство з вирощування картоплі впевнено тримають три області — Вінницька, Житомирська та Львівська, які сукупно мають 23% від усіх засаджених картоплею посівних площ.

Останніми роками більшість картоплі — столової, чипсової та крохмальної — вирощують саме західні області.

Шлях від картоплини до крохмалю

Переробка картоплі зазвичай відбувається або безпосередньо з поля, або з використанням технологій зберігання.

«Перший підхід — переробка з поля — означає, що переробне підприємство працюватиме лише кілька місяців на рік після завершення збору врожаю у жовтні. Другий підхід — використання технології зберігання картоплі — дозволяє переробнику працювати цілий рік, а також значно збільшити обсяги виробництва», — пояснює директор ТОВ «Стронг Енерджі Захід» (Львівська область), що займається виробництвом та експортом картопляного крохмалю, Юрій Пульгун.

Ще одна особливість переробки — її собівартість. Щоб мати можливість пропонувати конкурентну ціну на крохмаль, потрібно ефективно управляти собівартістю переробки. Значна її частка — це транспортування картоплі від поля до переробного підприємства.

За словами Юрія Пульгуна, комерційний інтерес можливо забезпечити лише за умови віддаленості поля від переробних потужностей не більше 50 км.

За такою логікою 2020 року було створене підприємство з виробництва крохмалю на Львівщині, а разом із ним і хаб картоплярства, що надає можливості гарантованого доходу для мікро-, малих та середніх фермерів на умовах контрактного вирощування.

Потужності для зберігання — це квантовий стрибок для переробника

Окремої уваги вартий досвід компанії «Стронг Енерджі Захід» щодо розвитку власних потужностей зі зберігання картоплі. На підприємстві наголошують, що чутливість ціноутворення на крохмаль вимагає організувати зберігання у максимально ощадливий спосіб.

«Ми самі спроєктували склад із вентиляцією, що дозволить зберігати картоплю, а отже — більше купувати у фермерів», — розповідає Юрій Пульгун.

Досвід картоплярів, які об’єдналися навколо переробника крохмалю на Львівщині, свідчить, що будь-який аграрій, готовий працювати впродовж тривалого часу, може долучитися до контрактного вирощування. І фермер, що вирішить засадити картоплею 10 га, і фермер, який виділяє на це сотні гектарів, будуть успішними на таких умовах. Це стабільний, позбавлений ризиків дохід, який, поміж іншого, розвиває локальну фермерську спільноту, а також збільшує обсяги українського експорту в світі.

Світлана Яценко, AgroPortal.ua


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra