Фермер з Житомирщини планує майже втричі збільшити плантацію міскантуса – КУРКУЛЬ

 

Американські фермери вважають міскантус простою й прибутковою культурою, адже плантація живе до 20-25 років: один раз посадив і протягом тривалого часу збирай суху масу і май кошти. Ринок збуту розвинений, завжди є попит.

Однак, українських виробників міскантуса можна порахувати на пальцях і на це є причини. Про це пише SuperAgronom.com.

  • Перша причина — це досить велика сума інвестицій, яку потрібно вкласти на старті.

Середня ціна 1 га промислової плантації (17 000 рослин на гектар) складає десь близько 130 000 грн, близько 80% — на посадковий матеріал, решта на механізацію, технологію, оплату праці та дизельне пальне.

Посадковий матеріал міскантуса коштує близько 9 грн за одну ризому, плюс варто враховувати логістику і розмитнення. В Україні посадковий матеріал коштує близько 7 грн. Також, якщо ви плануєте площу під культурою понад 5 га, варто придбати специфічну саджалку. Її орієнтовна ціна €50 тис. Не кожен може дозволити собі такі капіталовкладення. Тим більше, що окупність буде не раніше третього року, а чистий прибуток — не раніше п’ятого.

Сума прибутку з міскантуса різниться залежно від того, чи вирощується культура для своїх потреб, чи на продаж. Якщо на продаж, то в якому вигляді — січкою чи переробляти на пелети, або на пальне тощо.

  • Друга причина — складність отримання посадкового матеріалу міскантуса і його зберігання.

Кореневища міскантуса спершу викопують і  розрізають, що займає час. А вікно між збиранням і посадкою мале. Що ще важливіше — зберігати ризоми, щоб вони не зіпсувалися, а це ще той виклик! Температура у сховищі має постійно підтримуватися на рівні 1°C.

«Велика помилка фермерів, які починають вирощувати міскантус, якраз-таки криється у зберіганні посадкового матеріалу. До посадки він має зберігатися у сховищах зі спеціальною температурою і вологістю, це дуже впливає на схожість. При високій вологості і температурі понад 1°C, ризоми втрачають енергію проростання і схожість знижується, ризоми починають підгнивати. У нас є власне комп’ютеризоване овочесховище, але більшість аграріїв такого не мають, тому нерідко, коли найбільше збитків вони отримували на старті», — пояснив Вадим Кричковський, співзасновник ТОВ «Міскантус технолоджи» і директор ТОВ «Органік-Д».

Вирощувати міскантус Вадим Кричковський почав у 2022 році, спонукали два чинники — малородючі піщані і торфові ґрунти в господарстві на Житомирщині, які часто підтоплюються, та бажання диверсифікувати бізнес.

Нині в господарстві міскантусом засаджено 110 га, в планах на наступний рік — збільшити цю площу до 300 га, а до 2028 року — розвинути плантацію до 2,5 тис. га і розпочати будівництво целюлозно-паперової фабрики.

Наразі переробляють біомасу в пелети, на які є високий попит в країнах ЄС. Пелети там використовують за двома призначеннями: щоб спалювати та як підстилку для коней. До прикладу, таку підстилку часто замовляє кінна поліція в Німеччині. Перевага в тому, що ця підстилка безпечна, бо коні її не споживають. Аналогічний попит на продукт в ОАЕ.

 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.


Джерело https://kurkul.com

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra