Українська галузь пивоваріння потребує гармонізації з європейською на тлі євроінтеграції – Techdrinks.info

Нині в Україні приблизно 250 крафтових пивоварень, які виробляють близько 3% від загального обсягу пива. У США – понад 5500 крафтових броварів, які сукупно виробляють 12% пива в країні. У Франції – 2500 крафтових пивоварень, у Британії – 1810, Німеччині – 1512. А обсяг ринку крафтового пива у світі оцінювали в 93,69 мільярда доларів США у 2019 році. За очікуваннями, він зросте із 104 мільярдів доларів США у 2023 році до 243,15 мільярда доларів США до 2031 року із середньорічним темпом у понад 11% у прогнозованому періоді (2024–2031 роки). Такі дані навели учасники zoom-зустрічі з українськими крафтовими броварями, що входядь до складу Асоціації «Незалежні броварні України».

Зустріч відбулася в межах реформування законодавства у сфері малих виробництв пива, вина, дистилятів та медових напоїв, яке проводять спільно Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики та Комітет з питань економічного розвитку.

Під час спілкування обговорили складники майбутньої реформи, окреслили основну проблематику, яка хвилює пивоварів та заважає їм активно розвиватись, а також кроки назустріч, які броварська спільнота очікує від держави задля налагодження нової системи взаємовідношень, заснованої на взаємній довірі й відповідальності, повідомляє голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, депутат Верховної Ради України Ігор Марчук.

– Українські крафтові броварі готові до нового стандарту співпраці та взаємовідносин, до легалізації виробництва й обігу пива, до виробництва продукції найвищого рівня якості й достойного представлення країни на міжнародних ринках, – йдеться в повідомленні Ігоря Марчука. – На шляху до вступу України в ЄС та відкриття переговорного процесу, який офіційно розпочався в грудні минулого року, українські крафтові виробники мають отримати такий самий пільговий пакет, як і їхні колеги в Європі, та бути готовими до конкуренції нарівних з європейськими пивоварами. Для цього нам потрібно імплементувати європейські практики в українське законодавство, зокрема щодо обсягів виробництва, які для малих європейських виробників становлять до 20 млн літрів, а для українських – всього 300 тис., знизити акциз на виробництво пива на 50 % для крафтових пивоварів тощо.

Під час онлайн-зустрічі було зазначено, що, в будь-якому випадку, відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна має гармонізувати власне законодавство з європейським, у тому числі щодо принципів оподаткування. У Директиві ЄС «Про гармонізацію структур акцизних зборів на алкоголь та алкогольні напої» вказано, що знижену ставку акцизного податку можна використовувати до «пивоварних заводів, які є юридично та економічно незалежними від будь-якого іншого пивоварного заводу та виробляють до 20 млн літрів пива на рік.

– Ця незначна в масштабах держави підтримка, вкрай необхідна малим пивоварам не тільки для того, щоб вижити в складних умовах сьогодення, а ще й для того, щоб розвивати традиції і якість українського крафтового пива, створювати робочі місця, підвищувати стійкість місцевих спільнот, сприяти розвитку сімейного виробництва та суміжних видів бізнесу, пришвидшувати зростання місцевої економіки тощо, – зазначив Ігор Марчук.


Джерело https://techdrinks.info

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra