Власники мініферми під Кропивницьким виготовляють сир з козиного молока за власними технологіями   – SEEDS

Кропивничанка Тетяна Соловйова розробила 20 власних технологій сироваріння. Нині з чоловіком Євгенієм виготовляють сири з козиного молока на власній мініфермі у Кропивницькому районі, пише SEEDS.

Сироварінням Тетяна Соловйова зацікавилась 15 років тому під час подорожі в Італію, розповіла вона Суспільному. Нині з чоловіком мають мініферму, п’ятеро дорослих кіз та п’ятеро козенят.

Розводити кіз почали три роки тому, щоб мати власне молоко й контролювати його якість для сироваріння. До того молоко купували. Альпійських кіз обрали, бо вони мають якісне молоко.

“Вони не вибагливі, в утриманні їм не потрібне утеплення чи особливий раціон. Альпійська порода спокійна – це не крикливі кози. Це теж дуже важливо”, – розповіла Тетяна Соловйова Суспільному.

Годують кіз сіном, зерном та сухим листям фруктових дерев.

Тетяна – психологиня. Сироваріння називає своєю другою роботою, хобі та способом відпочити. Варити сир Тетяна вчилась в Італії – за її словами, вивчила 62 технології приготування, розробила 20 власних. Через ремонт у сироварні сироваріння тимчасово призупинили.



“Якщо коротко – ми нагріваємо молоко до потрібної температури й закладаємо туди закваски. Це бактерії, які роблять смак, текстуру, аромат, отвори. Потім кладемо коагулянт, який робить із молока сир. Він пресується – отримуємо голівку сиру”, – розповідає Тетяна Соловйова.

З десяти літрів козиного молока можна отримати півтора кілограма напівтвердого сиру. На день перероблюють 40 літрів молока, сказала Тетяна Соловйова.

“Коли сир витриманий понад три місяці, він запакується. І саме кірка дуже важлива для його дозрівання – вона не пропускає нічого всередину”, – говорить господиня.

Скільки витримувати сир, залежить від технології, пояснила Тетяна. Напівтвердий – від півтора місяця до пів року, твердий – від пів року й більше.

“Ми позиціюємо себе як індивідуальне господарство. У нас є паспорти, що усі наші тварини здорові. Молоко зберігаємо в холодильниках за температури вісім градусів тепла”, – додає Тетяна Соловйова. Сир зазвичай продають знайомим та на крафтових ярмарках. Відновити сироваріння планують у травні.

 

 


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra