Домашня сироварня. П’ять видів сиру з молока однієї корови — AgroPortal.ua

Надія Призюк з Андрушківської громади на Житомирщині, перебуваючи в першій декретній відпустці, захопилася випічкою тортів, а під час другої — сироварінням.

 

Із сиром Надію звів щасливий випадок: у якості подяки за доставлений на замовлення торт її пригостили сиром власного приготування і поділилися технологією виробництва.

 

propData.content.image

Надія Призюк, сироварка

Батьки мого чоловіка тримають корів, тому перша головка бринзи була з їхнього молока. Я не могла натішитися з того, що сама за декілька годин виготовила сир. Потім почала виробляти й інші сири. Моє дівоче прізвище Борейко, роблю сир вдома на літній кухні, тому так і назвала сироварню — «Домашня сироварня Борейко».

Наставницею жінки стала усім відома Тетяна Дядечко. В неї Надія пройшла різні курси, зокрема із виготовлення витяжних та твердих сирів, білої та голубої плісняви. Не все вдавалося відразу — багато сиру пішло для домашньої худоби, тільки кури з’їли вісім головок.

Довгий час сироварка брала молоко у свекрухи, але каже, що не відчувала його, не бачила, як воно проціджується, яка його чистота, як доглядається тварина, який у неї кормовий стіл. Хоч і пастеризувала молоко, але своя сировина — це зовсім інше. Тож 2020 року в сім’ї Призюк з’явилася Бурьонка. 

«Один чоловік приїхав до мого батька, щоб забрати бичків на м’ясо, і в нього в машині була моя майбутня корівка. Він попросив помінятися, бо вона була тільна. Я погодилася. Ми з чоловіком відразу почали дивитися різні YouTube-канали про ВРХ, щоб знати, як її правильно доглядати. Вона вже отелилася, тому маємо ще телятко», — розповідає Надія під час прямого ефіру в Instagram.

Вона роздоювала корову самостійно, і коли отримала перше молоко — радості не було меж. До того ж з молока Бурьонки виходить більше сиру. Що значить правильний догляд та раціон!

На день сироварка переробляє 20 л молока. Процес починається із 19:00 і закінчується опівночі. Першу половину дня Надія працює в місцевій агрокомпанії економістом.

В асортименті «Домашньої сироварні Борейко» 5 видів сиру — качота з пажитником, мармуровий сир, сир гриль, шевр у спеціях та палички сулугуні. Коли залишається молоко — майстриня експериментує. Під час одного такого експерименту було створено авторський сир із сушеним базиліком та томатами.

Окрім сиру, підприємиця пропонує клієнтам згущене молоко і апельсиновий конфітюр власного виробництва. 

 

propData.content.image

Надія Призюк, сироварка

У понеділок і вівторок я наварюю тверді / напівтверді сири, в середу — сулугуні або згущене молоко, в п’ятницю заквашую всі 20 л на шевр зі спеціями, у неділю ми робимо відправлення. 

Свою продукцію Надія реалізує через Instagram. Щотижня робить знижку на якийсь вид сиру.

Підприємиця зізнається, що сироваріння забирає весь її вільний час, але вірить, що з цього вийде велика справа — сир і саме ремесло починає набирати обертів. Тому в планах — побудувати на території свого подвір’я окрему сироварню.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra