Українським сироварам важко конкурувати з європейським імпортом — AgroPortal.ua

Українські продукти переробки молока втрачають свою конкурентність на ринку через високу ціну на сировину.

Про це розповів співвласник «Молочного альянсу» Сергій Вовченко в інтерв’ю Delo.ua.

«По сиру з ЄС конкурувати складно. Ми купуємо літр базисного молока за 18 грн з ПДВ. На кілограм сиру потрібно 10 кг молока, тобто тільки сировина коштує 180 грн, а в структурі витрат це 60%. Додаємо ще 40% і отримуємо собівартість сиру у 240 грн/кг. Сир має ще дозріти в камері з відповідною температурою і вологістю повітря, його треба порізати та розфасувати, це теж гроші.

Ми закладаємо рентабельність сиру в 10% і даємо ритейлеру знижку для кращої оборотності товару. З накруткою торговельної мережі звичайний український сир коштуватиме 300 грн/кг, тоді як польський лежить на полиці по 250 грн/кг», — порахував він.

Сергій Вовченко зауважив, що в кисломолочних і цільномолочних продуктах українському виробнику конкурувати простіше, тому що вони мають короткий термін реалізації, і з Євросоюзу не встигають його завезти з запасом щодо терміну зберігання.

«У ЄС 30% загального бюджету йде на підтримку АПК. Там це, скоріше, соціальний проєкт, а в Україні тваринництво і переробка — це чистий бізнес без держдотацій. Тому ми лобіюємо не переробну галузь, а виробництво молока. Буде в Україні більше молока — буде менша ціна, і легше стане кінцевому споживачу», — пояснив бізнесмен.


Джерело http://agroportal.ua

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra