Названо сирні тренди, які формуватимуть ринок 2024 року — AgroPortal.ua
Основними сирними подіями 2023 року були виставки Cibus та Anuga, а також конкурси World Cheese Awards та Coups de Coeur.
Як повідомила під час вебінару сирна експертка ProCheese Оксана Чернова, Cibus 2023 здебільшого представляла стартапи та нові смаки, в той час як Anuga 2023 охоплювала більш популярні та глобальні рішення.
На основних подіях року простежувалися такі загальні тренди:
- Здоров’я. Наслідок постковідного періоду особливо актуальний і для України через війну. У контексті сирної індустрії тренд відображений у продуктах, що більш насичені корисними речовинами, аніж звичайні відповідники.
- BIO-продукція. Продукти, для виготовлення яких заборонені хімічні добавки, генна інженерія та антибіотики.
- Веганські продукти. Хоча й створена на рослинній основі, усе більше на виставках альтернативна продукція з’являється серед сирів та молочних продуктів.
- Географічно захищені продукти. Сири на основі столітніх традицій — завжди помітна класика, особливо серед тієї кількості нових продуктів, що з’являються щороку. Приклад того, як незмінний сир-бестселер можна перетворити на щось незвичне для споживача.
- Кисломолочна продукція. Вона представляє нові незвичні смаки та дозволяє втілювати різні формати споживання.
- Рішення для HoReCa. Зміни в напрямі споживання сиру в ресторанах спрямовані на зведення відходів до мінімуму, як-от система заморожування IQF. До того ж росте значимість глибинного розуміння продуктів, які застосовують для страв або сирних тарілок.
- Швидкі рішення для споживача. До цього тренду належать продукти, що задовольняють потребу смачно харчуватися у швидкому темпі світу. Окрім цього, включає рішення для людей, які мають алергії або хочуть пробувати незвичне.
- Важливість паковання. Паковання — складова, що вирізняє продукт серед решти ідентичних, сприяє кращим продажам та збереженню навколишнього середовища, як-от no waste варіація.