Progetto FORME відкрив двері для українських сирів — AgroPortal.ua
Рівно на три дні, з 20 по 22 жовтня, Бергамо — місто на півночі Італії — перетворилося на столицю історій про сир та вино. Адже саме в ці дні проходив масштабний захід для представників сирної галузі з усього світу від Progetto FORME.
Про це повідомила команда ProCheese.
Це проєкт, що націлений перш за все на розвиток молодих талантів та пошук нових підходів до навчання галузевих професіоналів. Тож кожен учасник не лише представляв свою країну, а й презентував іншим свій досвід і ділився професійними секретами.
Зазвичай на заходах від Progetto FORME представлені лише італійські сири. Однак цьогоріч вперше було представлено й сири з інших країн, зокрема з України. Нашу країну представляла Оксана Чернова — амбасадорка української сирної культури, експертка ProCheese, засновниця ProCheese Academy, суддя міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards. Вона провела окремий майстер-клас, присвячений українським сирам та авторському сирному пейрингу.
Учасники майстер-класу мали змогу продегустувати чотири надзвичайні сири з різних регіонів України:
- козячий сир «Шевр Шедевр» від «Доооброї ферми», Київщина;
- сир «Лісова пісня» з коров’ячого молока від сироварні «Гарбузовий рай», Львівщина;
- «Сирна торбинка» з коров’ячого молока від «Станіславської сироварні», Івано-Франківщина;
- сир «Легенда» від «Доооброї ферми», Київщина.
«Цього року організатори вперше розширили географію учасників заходу. На мою думку, це хороша практика перетворювати локальні заходи на міжнародні, залучаючи представників з інших країн. Це дозволить розвивати смаки чизлаверів, приваблювати нових споживачів та дивувати поціновувачів новими смаками сирних культур з інших країн світу», — ділиться враженнями Оксана Чернова.
Команда ProCheese від Ardis Group продовжує підкорювати світ і вже 27-28 жовтня представлятиме Україну в Норвегії на World Cheese Awards 2023.