Через дощі на Хмельниччині не можуть зібрати хміль, втрачено 15% врожаю – SuperAgronom

Терміни збирання хмелю закінчилися, а в ДП ДГ «Пасічна» Інституту кормів та сільського господарства Поділля, що в Старосинявському районі, не можуть його зібрати через погодні умови — затяжні дощі.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на слова директора підприємства Віталія Таєнчука,

у господарстві хміль залишається на плантаціях площею понад 10 гектарів. Під дощами рослини втрачають якість, техніка не може заїхати в поле, а підприємство вже втратило 15% урожаю.

Зазначається, що у «Пасічній», де хміль вирощують понад сто років, зазвичай завершують хмелеві жнива у 20-х числах вересня. Та не в цьому році. Третина хмелю в господарстві залишається на плантаціях: через дощі й болото техніка не може заїхати в поле. Як зазначають співробітники, залишилось 11-12 га незібраних.

«Мало того, що трактори не виїжджають, так ще й хміль вологу тягне, теж погано, дуже довго сушимо його», — пояснює Галина Федорчук, співробітниця підприємства.

Цього року хміль сушать вдвічі довше, ніж зазвичай. Для цього дизельний котел замінили на ощадніший, твердопаливний, де спалюють пелети з соняшникових відходів, розповів директор Віталій Таєнчук.

З його слів, обсяги виробництва хмелю в «Пасічній» цього року не скорочували.

«Як вирощували ми 30 гектарів, так і вирощуємо 30 гектарів, і продуктивність хмелю практично та ж сама лишилася», — каже директор.

За його словами, не втратили й постійних клієнтів, бо кількість підприємств України, які вирощують хміль, із 60, що працювали у 2020 році в 2022-му скоротилася до 4.

«В нас покупці залишаються стабільними. Практично пивзаводи всі, які працюють на чистому хмелеві, вони в нас закупляють хороший, ароматичний чеський сорт Заграва», — розповідає Віталій Таєнчук.

За його словами, цей сорт містить понад 5 кілограмів альфа-кислоти на центнер шишок, це — високі показники, бо такий хміль додає пиву гіркуватість, специфічний аромат, стійку піну та діє як природний консервант. І всі ці якості хмелеві шишки втрачають, коли збирати їх пізніше визначених технологіями строків.

«Великі втрати. Процентів десь 15. Хміль треба збирати, коли сонячна погода більш-менш, а так він трошки свою якість втрачає. Хміль — це ніжна культура», — розповідає агроном-хмелевод Олександр Кривий.

За його словами, урожайність хмелю цього року в середньому до 2 т/га.


Джерело https://superagronom.com

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra