Дороге задоволення: як змінилась вартість борщу в Україні за час війни – SEEDS

Аналітики сервісу доставки продуктів Zakaz.ua проаналізували зростання цін у супермаркетах Києва за 6 місяців війни на продукти, що входять до традиційної страви – повідомляє EastFruit. Фахівці підрахували, скільки нині в середньому коштує приготувати борщ на родину вдома, пише SEEDS.

Загальна динаміка цін на продукти борщового набору

Вартість національної першої страви в Україні стає дедалі дорожчою. За даними Zakaz.ua, багато інгредієнтів, що входять до складу червоного борщу, зросли в ціні: від незначних 7% до суттєвих 114%.

Більш ніж удвічі підскочила ціна на цибулю – на 114%, середня вартість якої у столичних супермаркетах становить 42,8 грн/кг. Така істотна цінова різниця пов’язана зі скороченням виробничих площ під цією культурою та різким зниженням урожаю цибулі.

Водночас картопля в середньому подорожчала на 40%, морква – на 48%, а м’ясо свинини – на 30%. Також значно зросла ціна на томатну пасту – на 54%, станом на 31 серпня вона коштує в середньому 49,5 грн. за 350 г, тоді як у лютому ціна становила лише 32 грн. Зазначимо, що на полицях українських супермаркетів спостерігається відчутний дефіцит томатних соусів та пасти.

Майже зникла продукція вітчизняних виробників, таких як: “Чумак”, “Руна”, “Наш продукт”, “Помідора” тощо. Раніше були десятки видів томатної пасти у найрізноманітнішому фасуванні. Зараз, вважай, пощастило, якщо буде вибір хоча б між двома товарними позиціями. Причина на поверхні: Херсонська область, головний виробник помідорів, кетчупів та томатної пасти, знаходиться в окупації.

Найменше з борщового набору подорожчала олія – ціна зросла на 7%. Сметана з лютого до серпня підскочила в ціні на 32% і коштує в середньому 36 грн за 400 г у пакетованому вигляді.

Проте радують цінами капуста та буряк, які подешевшали на 1% та 41% відповідно.

Скільки коштує приготувати борщ на сім’ю

Для того щоб визначити вартість, за основу було взято найбільш класичний рецепт борщу з розрахунком на 3,5-4 літри.

Також Zakaz.ua простежив, як змінилася вартість борщу за класичною рецептурою протягом шести місяців війни, та визначили, наскільки підскочила ціна на популярну українську страву порівняно із серпнем минулого року.

У результаті з’ясувалося, що станом на 31 серпня 2022 року каструля червоного борщу, об’ємом на 3,5-4 л, звареного за традиційним рецептом, у середньому обійдеться українцям майже в 144 грн, що на 27% дорожче, ніж у довоєнний період на 23 лютого та на 52% дорожче, ніж у серпні 2021 року. Собівартість пісної страви без м’яса в середньому становить 58 грн, що на 23% вище за вартість у лютому. Порівняно з минулорічною ціною у серпні вартість пісного борщу зросла майже вдвічі – на 90%.

Довідка. Індекс борщу — середній показник вартості приготування традиційної страви за класичним рецептом до столу. Розраховується за аналогією з міжнародним індексом БігМаку.

 

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra