Головні новини тижня від AGRI-GATOR (10.01 – 14.01)
Затверджено механізм придбання дешевого газу виробниками продуктів, Уряд щоденно моніторитиме ціни на продукти, в Україні вперше з’являться інспектори з органічного виробництва, Україна — світовий лідер за темпами провадження агродронів, Українці на свята викидають їжі на майже мільярд та інші головні агроновини за тиждень на AGRI-GATOR.
АГРОПОЛІТИКА
Затверджено механізм придбання дешевого газу виробниками продуктів. Кабінет міністрів України затвердив порядок проведення спеціальних торгів природним газом для виробників соціально значущої продукції. Відповідна постанова була прийнята на засіданні уряду 12 січня 2022 р.
Уряд щоденно моніторитиме ціни на продукти, медикаменти та бензин. Кабінет міністрів України ухвалив розпорядження щодо запровадження щоденного моніторингу цін на продукти харчування, бензин на медичні засоби. У рішенні ідеться, що Державній службі статистики доручать проводити щоденний моніторинг споживчих цін на товари за затвердженим переліком.
Мінагро дозволив розробникам земельної документації вносити відомості до Державного земельного кадастру самостійно. Кабінет міністрів України встановив засади реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок. Відомості про земельні ділянки до Державного земельного кадастру зможуть вносити сертифіковані інженери-землевпорядники.
В Україні вперше з’являться інспектори з органічного виробництва. В Україні 22 спеціалісти склали кваліфікаційний іспит та отримали сертифікат інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.
Від приватизації надійшли рекордні за останнє десятиріччя 5,1 млрд гривень. До державного бюджету України в 2021 році від приватизації надійшло 5,1 млрд грн, що становить рекорд по надходженням за десятиріччя. Сума надходжень в 2020/21 роках перевищує разом взяті попередні 7 років.
ВИРОБНИЦТВО, СПОЖИВАННЯ, ЦІНИ, ЛОГІСТИКА
Україна — світовий лідер за темпами провадження агродронів. Україну визнано світовим лідером із впровадження роботизованих технологій XAG в агробізнес. Про це говориться у повідомленні компанії DroneUA, яка отримала перемогу в першій щорічній Премії для закордонних дистрибюторів XAG-2021 та відзначена нагородою Global Best Contribution Award.
В Україні з’явився новий сорт жимолості і черешні. В Україні зареєстровано новий сорт жимолості Світанок та популярний сорт черешні Самміт. Про це повідомили у пресслужбі Асоціації «Укрсадпром».
В Україні подорожчали м’ясо та сало. Великі торговельні мережі оновили ціни на сало та м’ясо. На жаль, вони продовжують зростати. Навіть після новорічних свят тенденції до здешевлення м’ясних продуктів поки що немає.
ЕКСПОРТ-ІМПОРТ
На експорт пішло понад 34 млн тон українського зерна. Станом на 12 січня у 2021/22 МР Україна експортувала 34 млн 013 тис. тонн зернових та зернобобових культур, що на 6 млн 810 тис. тонн більше, ніж торік.
На експорті живих свиней у 2021 році Україна заробила $3,2 млн. Протягом 2021 року Україна експортувала 20,3 тис. голів живих свиней, що в 4,5 раза більше, як порівняти з попереднім роком. Експорт живих свиней у грошовому еквіваленті за 2021 рік зріс у 4,8 раза – до $3,2 млн.
Україна увійшла до найбільших експортерів яблука в Ефіопію. Лідером за темпами зростання постачання яблука на ринок Ефіопії за підсумками 2021 року стала Україна, яка увійшла до шести найбільших країн-постачальників. За рік експорт свіжого яблука з України до Ефіопії зріс одразу більш ніж у шість разів та сягнув 222 тонн.
Україна наростила імпорт мандаринів на 45,5%. Україна імпортувала у 2021 році мандаринів на неповних $120 млн, що майже на половину більше, ніж у 2020 році.
ІНШІ АГРОНОВИНИ
Контейнерний поїзд з України до Китаю відправлено за новим маршрутом. У четвер увечері, 6 січня, з Києва до китайського міста Цзінань було відправлено контейнерний потяг із пиломатеріалами. Поїзд пройде новим маршрутом — територією Монголії замість території Казахстану.
Українці на свята викидають їжі на майже мільярд гривень. За підрахунками дослідників, в Україні на свята викидають їжі на суму від 470 млн грн до мільярда гривень. Адже саме в цей період підвищується ризик купувати зайве, готувати більше, ніж можна з’їсти, та не особливо піклуватися про правильне зберігання продуктів.