Річний баланс м’яса, субпродуктів і жиру в Україні – Оновлення 09.2021 • Meat-Inform

В цьому оновленні балансів були зроблені здебільшого невеликі коригування прогнозів на поточний рік на підставі свіжої статистики виробництва та зовнішньої торгівлі. Проте одна зміна заслуговує на особливу увагу оскільки може сигналізувати про новий тренд, який призведе до ще більшої зміни балансу попиту й пропозиції в подальшому. Мова йде про імпорт свинини. Зменшення попиту з боку Китаю на фоні збільшення пропозиції в Європі змушує ціни на свинину на світовому ринку знижуватись вже впродовж двох місяців. Тим часом на внутрішньому ринку України зріст цін на курятину та яловичину забезпечує пожвавлення попиту на свинину і дає підґрунтя для збільшення цін на неї. Отже ситуація знову стає сприятливою для імпорту, що відразу й підтвердила митна статистика. Ми збільшили прогноз імпорту свинини в Україну в поточному році відразу на 11% і не виключаємо, що це буде не остання його зміна.

Яловичина (тис. тонн)

2017 2018 2019 2020 2021*
Початкові запаси 40 39 40 38 37
Імпорт 2 2 2 4 6
Виробництво 291 288 295 276 253
 – с/г підприємства 75 69 80 67 61
 – господарства населення 216 218 215 209 192
Загальна пропозиція 332 328 338 319 296
Експорт 54 55 52 34 39
Споживання 234 227 242 243 221
Втрати 6 6 6 6 5
Кінцеві запаси 39 40 38 37 31
Загальний попит 332 328 338 319 296
Споживання на душу населення 5,5 5,4 5,7 5,8 5,3

* прогноз
Примітки: без урахування субпродуктів і жиру; імпорт і експорт – у перерахунку на вагу туші.

Свинина (тис. тонн)

2017 2018 2019 2020 2021*
Початкові запаси 50 56 50 49 48
Імпорт 8 36 30 38 40
Виробництво 631 604 602 590 640
 – с/г підприємства 312 302 319 318 358
 – господарства населення 319 302 283 272 281
Загальна пропозиція 689 697 682 676 728
Експорт 6 2 3 4 6
Споживання 614 631 617 611 652
Втрати 13 13 13 13 14
Кінцеві запаси 56 50 49 48 56
Загальний попит 689 697 682 676 728
Споживання на душу населення 14,5 14,9 14,7 14,6 15,7

* прогноз
Примітки: без урахування субпродуктів і жиру; імпорт і експорт – у перерахунку на вагу туші.

М’ясо свійської птиці (тис. тонн)

2017 2018 2019 2020 2021*
Початкові запаси 95 82 127 160 146
Імпорт 121 133 135 114 132
Виробництво 1 185 1 259 1 381 1 405 1 327
 – с/г підприємства 1 014 1 085 1 210 1 232 1 170
 – господарства населення 171 174 172 173 156
Загальна пропозиція 1 401 1 474 1 643 1 679 1 605
Експорт 273 331 416 434 435
Споживання 1 019 989 1 037 1 068 982
Втрати 26 28 30 30 29
Кінцеві запаси 82 127 160 146 158
Загальний попит 1 401 1 474 1 643 1 679 1 605
Споживання на душу населення 24,0 23,4 24,7 25,6 23,7

* прогноз

Інше м’ясо (тис. тонн)

2017 2018 2019 2020 2021*
Початкові запаси 2 2 2 2 2
Імпорт 0 0 0 0 0
Виробництво 34 35 33 33 33
 – с/г підприємства 2 2 2 2 2
 – господарства населення 33 33 32 32 32
Загальна пропозиція 36 37 35 35 35
Експорт 0 0 0 0 0
Споживання 33 34 33 32 32
Втрати 1 1 1 1 1
Кінцеві запаси 2 2 2 2 2
Загальний попит 36 37 35 35 35
Споживання на душу населення 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8

* прогноз
Примітки: без урахування субпродуктів і жиру; імпорт і експорт – у перерахунку на вагу туші.

М’ясо (без субпродуктів і жиру, тис. тонн)

2017 2018 2019 2020 2021*
Початкові запаси 187 180 218 249 233
Імпорт 131 171 168 156 178
Виробництво 2 140 2 185 2 312 2 304 2 252
 – с/г підприємства 1 402 1 458 1 610 1 619 1 592
 – господарства населення 738 727 701 685 661
Загальна пропозиція 2 459 2 536 2 698 2 709 2 664
Експорт 334 388 471 473 480
Споживання 1 900 1 882 1 929 1 954 1 888
Втрати 45 47 50 49 49
Кінцеві запаси 180 218 249 233 246
Загальний попит 2 459 2 536 2 698 2 709 2 664
Споживання на душу населення 44,7 44,5 45,9 46,8 45,6

* прогноз
Примітки: імпорт і експорт яловичини й свинини – у перерахунку на вагу туші.

Субпродукти (тис. тонн)

2017 2018 2019 2020 2021*
Початкові запаси 13 14 13 13 12
Імпорт 24 28 27 25 23
Виробництво 160 155 156 151 154
 – ВРХ 59 58 59 56 51
 – свиней 99 94 94 92 100
 – інші 3 3 3 3 3
Загальна пропозиція 197 196 196 188 189
Експорт 9 6 6 8 8
Споживання 167 169 170 161 162
Втрати 7 7 7 7 7
Кінцеві запаси 14 13 13 12 12
Загальний попит 197 196 196 188 189
Споживання на душу населення 3,9 4,0 4,1 3,9 3,9

* прогноз

Тваринний жир (тис. тонн)

2017 2018 2019 2020 2021*
Початкові запаси 8 9 9 7 7
Імпорт 54 60 47 36 34
Виробництво 61 59 59 57 58
 – ВРХ 15 15 16 15 13
 – свиней 45 43 42 41 44
 – інші 1 1 1 1 1
Загальна пропозиція 123 128 114 100 99
Експорт 0 0 0 0 0
Споживання 109 115 102 89 89
Втрати 5 5 4 4 4
Кінцеві запаси 9 9 7 7 7
Загальний попит 123 128 114 100 99
Споживання на душу населення 2,6 2,7 2,4 2,1 2,1

* прогноз

М’ясо (включаючи субпродукти й жир, тис. тонн)

2017 2018 2019 2020 2021*
Початкові запаси 209 203 241 269 252
Імпорт 209 259 242 218 235
Виробництво 2 362 2 399 2 527 2 511 2 464
Загальна пропозиція 2 779 2 861 3 009 2 997 2 952
Експорт 343 395 477 481 488
Споживання 2 176 2 166 2 202 2 204 2 139
Втрати 57 59 61 60 59
Кінцеві запаси 203 241 269 252 265
Загальний попит 2 779 2 861 3 009 2 997 2 952
Споживання на душу населення 51,2 51,2 52,4 52,8 51,6

* прогноз
Примітки: імпорт і експорт яловичини й свинини – у перерахунку на вагу туші.


Джерело https://meat-inform.com

Відповісти

Ваш email не публікується