Як зменшити ризик виникнення ацидозу в новотільних корів – AgroTimes

Новотільні корови потрапляють у зону ризику гострого ацидозу через стрімке збільшення в раціоні ферментованих вуглеводів – крохмалю і засвоюваної клітковини, як порівняти з раціоном сухостою.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Ризик виникнення ацидозу можна зменшити через:

– складання раціонів на основі ферментованих вуглеводів, підвищення споживання ефективної клітковини та досягнення ендогенної буферної здатності раціону;

– мінімізацію пригнічення споживання сухої речовини мірою наближення до отелення;

– постійне підгортання кормів задля зменшення сортування монокорму коровою;

– безперебійний доступ до кормів, щоб кормова даванка була невеликою, але регулярною;

– додавання відповідних кормових добавок, що підвищують показник рН рубця.

Білкове живлення в сухостійний період впливає на ефективність лактації та здоров’я корів. Більше споживання білка перед отеленням, за два-три тижні до нього, зменшує частоту метаболічних і репродуктивних проблем на ранній стадії лактації.

Як повідомлялося, збільшення частки концкормів у новотільних корів несе приховану загрозу.

Довідка

Ацидоз – стан, що характеризується підвищеним умістом кислот в організмі корови. Через підвищення рівня молочної кислоти змінюється склад мікрофлори рубця, що призводить до проникнення лактату в кровообіг організму й може викликати некрози або абсцеси печінки та нирок.


Джерело https://agrotimes.ua/

Відповісти

Ваш email не публікується