Надприбутки для фермерів можуть забезпечити нішеві культури – SEEDS

Вирощування нішевих культур гарантує фермерам нові можливості, а також може забезпечити надприбуток, адже на них є попит, а конкуренція менша, ніж серед традиційних культур, вважає міжнародний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Бахтійор Абдувохідов (Таджикистан). Що таке “ніша”, які нішеві культури популярні сьогодні, і на що звернути увагу експортерам консультант розповів під час Онлайн-конференції: «Фрукти, горіхи та овочі Центральної Азії», повідомляє SEEDS.

Захід був організований міжнародною платформою EastFruit за підтримки Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) і Європейського банку реконструкції та розвитку (EBRD).

За словами Бахтійора Абдувохідова, світовим лідерам з продажу серед нішевих культур сьогодні є лохина. Щорічно експортується близько 700 тис. тонн лохини на загальну суму 4 млрд доларів. Це найдорожча ягода, яка може рости скрізь. Перші плантації з’явилися навіть в ОАЕ. Проте, через зростання конкуренції, ціни на лохину, як на світовому, так і на українському ринку, знижуються.

Ще однією цікавою культурою, на думку фахівця, є спаржа.

«Експорт спаржі збільшується на 3% або 14 тис. тонн за рік. Тільки Китай виробляє для себе 950 тис. тонн спаржі. Це модний продукт. Коронавірус виявився кращим промоутером здорового способу життя в світі, що позначилося і на інтересі споживачів до овочів та фруктів і, зокрема, до спаржі», – зазначає Бахтійор Абдувохідов.

Новою привабливою інвестиційною нішею також, за словами Бахтійора Абдувохідова, є вирощування авокадо. Сьогодні приріст світової торгівлі авокадо становить $ 780 млн на рік. При цьому існують сорти авокадо, які можуть вирощуватися в гірській місцевості і переносити морози до -7 градусів.

Також міжнародний консультант ФАО радить аграрним виробникам звернути увагу на ківі, виробництво ягід, вирощування лікарських трав, спецій, фісташок, раннього яблука і органічних сухофруктів.


Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується