Морфологічні якості перепелиних яєць змінюються залежно від віку несучок – AgroTimes

Морфологічні якості яєць перепелів змінюються залежно від віку несучок. Таких висновків дійшли у НУБІП України за результатами досліджень, пише журнал «Наше птахівництво».

Так, встановлено вірогідне збільшення маси яєць м’ясної породи фараон з віком перепелів. Різниця становила 2,3 г, або 18,4% (Р < 0,001).

Отримані дані збігаються з даними російських дослідників. Зокрема, у дослідженнях останніх маса яєць естонської породи перепелів першого місяця продуктивності була на 8,8-10,6% меншою, ніж у наступні місяці. При цьому середня маса яєць перепелів естонської породи становила за 50 тижнів продуктивного періоду 11,34 г. Саме така маса яєць характерна для 11-12-тижневого віку перепілок.

На думку науковців, такий факт можна використовувати для своєчасного селекційного відбору поголів’я.

Українські науковці також зазначають, що форма яєць на піку продуктивності змінюється і стає більш видовженою.

Індекс форми яєць перепелів породи фараон у віці 146-152 дні зменшився на 3,1% (Р < 0,001) і становив 75,7% проти 78,8% у віці 56-60 днів.

З віком самиць збільшилась і маса жовтка – на 0,9 г, або 24,6% (Р < 0,001), відповідно збільшилась і відносна маса жовтка на 5,8% (Р < 0,01) і становила 31,3% проти 29,6% на початку продуктивного періоду.

Як повідомлялося, за схрещування естонських і японських перепелів спостерігається гетерозис.

Джерело https://agrotimes.ua/

Відповісти

Ваш email не публікується