Фермер з Чернігівщини організував успішний бізнес на вирощуванні чіпсової картоплі – Seeds

Киянин Денис Стаценко покинув високооплачувану посаду в міжнародній корпорації і переїхав з Києва у село прикордонної Семенівщини, щоб вирощувати картоплю.

Менш ніж за 9 років киянину вдалося побудувати успішний бізнес із вирощування чіпсової картоплі та відпрацювати технології, подекуди кращі за європейські. Серед покупців його продукції такі великі компанії, як «Монделіс Україна» (бренд «Чіпси Люкс»), компанія «Клуб чіпсів» (бренд «Чіпстерс») і компанія «Пепсіко» (бренд «Лейс»).



Нині киянин має власну фірму ТОВ «Поліська картопляна компанія», яка зареєстрована в селі Іванівка, і займається вирощуванням переважно чіпсових сортів картоплі. Бульбу вирощує на поливі, а працює на 200 гектарах.

«Проблема цієї картоплі в тому, що її немає сенсу вирощувати без поливу. Не заробите! – пояснює фермер. – Ціна столових сортів і чіпсових – однакова, але врожайність останніх менша.

Якщо вирощувати бульбу без поливу, то на столовій картоплі можна отримати 40 тонн (у нас був приклад у цьому році – на «Гранаді» ми взяли 43 тонни з гектару без поливу). А от на цій картоплі без води ви ніколи не досягнете такого результату. Максимум – це 25 тонн».

За словами Дениса Стаценка, перевага чіпсових сортів картоплі – це ціна та контракти“У мене є всього три клієнти, і мені не потрібно турбуватись про те, кому продати бульбу. Мені залишається лише відпрацювати технології, зробити так, щоб була найкраща рентабельність”,говорить картопляр.  

“Наразі за рахунок поливу, інтенсивних технологій та захисту ми намагаємось вийти на врожайність товарної чіпсової картоплі 50 тонн з гектара. Поступово наближаємось до цієї цифри. Так, у цьому році середня врожайність товарної картоплі склала 40 тонн з одного гектара”, – додає фермер.

Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується