На Буковині з’явилася нова генерація молочних корів – Seeds

Вісім десятиліть у Буковинському краї виводять нові та вдосконалюють наявні породи, породні групи, типи, лінії сільськогосподарських тварин, що є найбільш актуальними для цього регіону.

Враховуючи необхідність подальшого розвитку різних галузей скотарства в Чернівецькій області науковці Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції ІСГ КР НААН  пропонують виробництву нові високопродуктивні типи тварин, що добре пристосувалися до місцевих умов та низку сучасних технологій виробництва тваринницької продукції.

Наразі науковці пропонують до розведення нову популяцію молочного поголів’я буковинського заводського типу української червоно-рябої молочної породи худоби.

Під час виведення необхідного для Буковини нового типу молочної худоби, схрестили корів чотирьох порід: симентальської, монбільярдської, червоно-рябої німецької та голштинської (червоно-ряба масть). Вона підходить для тваринництва лісостепової та передгірської зон.



Виведені породи мали високі надої. Зокрема, у базових господарствах у 2019 році роздоїли до 6 тис. кілограмів молока і вище – 635 голів, які мали удій 6-7 тис. кілограмів, 63,6%; 7-8 тис. кілограмів, 25,4%; 8-9 тис. кілограмів, 6,2%; 10-15 тис. кілограмів, 1,8%.

Крім того селекціонери відділу тваринництва наукової установи отримали чергову перемогу і визнання. Місяць тому 38 племінних бичків унікального м’ясного комолого симентала худоби експортовано до Казахстану для розведення і покриття місцевих порід.

Успіху передувало і кілька невдач у минулому. Так, спроба розведення у гірській зоні Буковинських Карпат худоби калмицької породи виявилася невдалою — «калмики» не витримали суворого гірського клімату і поїхали… на м’ясокомбінат.

Теж не прижилися у гірському суворому Путильському районі Буковини герефордська, абердин-ангуська та волинська м’ясні породи худоби.

Джерело https://www.seeds.org.ua

Відповісти

Ваш email не публікується