В Україні розпочався збір урожаю шафрану — КУРКУЛЬ

Українські аграрії розпочали збирати урожай крокусів, з яких виробляють найдорожчу спецію у світі — шафран. Про це повідомляють Подробиці.

 

«Для збору квітів необхідне терпіння, адже їх потрібно довго збирати. Потім не менш копітка робота — вручну розібрати бутони. Та висушити тичинки», — розповів Олег Демченко, фермер.

 

Із квітів дістають три маленькі тичинки, які є спецією шафран. Спеція є дорогою, тому що витрачається багато ручної праці, а кінцевого продукту мало. Вартість від $2 до $15 за 1 г. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.

Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення спеції шафран. Цибулинки крокусів привезли з Нідерландів.

 

«На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Нині шафран вирощують майже в усіх областях України», — відзначив фермер

 

Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран.

Наразі в Україні шафрану збирають не більше 10 кг/рік. Але Олег Демченко припускає, що за кілька років урожаю може бути на рівні Греції, до 10 т щорічно. Він запевняє, що найдорожча спеція у світі здатна підняти економіку країни та оздоровити націю.

 

Джерело https://kurkul.com

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra