Експерт розповів про нові прибуткові тенденції в садівництві

Промислові сади та ягідні плантації в Україні – справа прибуткова. Це доведено досвідом багатьох виробників. Однак для того, щоб залишатися на ринку в топі якомога довше, компанія повинна піклуватися не тільки про якісне вирощування продукції, але й про її зберігання, сортування, а також пакування.

Про нюанси збереження плодоовочевої продукції і нові тенденції в садівництві України розповів Анатолій Богдан, директор “Інсолар-Холод”, компанії, що займається проєктуванням, постачанням і монтажем устаткування для зберігання овочів і фруктів.


– В Україні сьогодні сучасних сховищ для яблук та ягідної продукції будують набагато більше, ніж для овочів. Чому склалася така ситуація?

– На жаль, аграрний сектор в Україні дуже залежить від природно-кліматичних умов. Овочі – продукт, урожай якого нестабільний і дуже залежить від погодних умов. Безсніжна зима, початок весни без опадів, яке залишає землю без вологи, посуха і висока температура в період зростання і дозрівання овочів – все це дуже негативно позначається на врожаї.

Овочі – продукція досить ризикована. У нашій країні часто буває так, що при збиранні ціни на овочі невисокі, а до весни виростають. Але, буває і навпаки – овочі під час збирання дорожчі, ніж після зберігання.

В Україні є й інша, не менш важлива проблема, пов’язана з вирощуванням овочів – відсутність системності. Так, наприклад, якщо один рік в Україні був дефіцит капусти, то наступного року капусту посадили всі. Така ж ситуація з цибулею і багатьма іншими овочами. Немає чіткої спеціалізації та системи.



Зовсім інший підхід до вирощування яблук і ягід. Це багаторічні насадження, тут застосовується системний підхід до виробництва, починаючи від закладки саду або ягідника. Це тривалі інвестиції і не такий ризиковий підхід до виробництва.

Якщо компанія хоче бути на ринку в топі, вона повинна займатися не тільки вирощуванням, а й сортуванням і упакуванням. Щоб кінцева продукція компанії була приваблива. Зараз це обов’язково.

– Чи не з’явилося у садівників України нових напрямків діяльності?

– Зараз один з найвигідніших продуктів за прибутковістю – це груші. Їх складніше вирощувати і зберігати, при зберіганні груш необхідно обов’язкове зволоження. Але вони набагато прибутковіші за яблука – на меншій кількості можна заробити більше.



Ситуація стосовно груш дуже схожа з минулорічним яблучним сезоном. Минулого року був маленький врожай яблук. Але для виробників все було не на стільки погано.

Так, урожай яблук був меншим, але при цьому зменшилися витрати і на прибирання, і на зберігання, і на доставку в мережі. У підсумку, завдяки тому, що ціни на яблука підвищилися, вдалося отримати прибуток, практично на рівні попереднього сезону, а іноді навіть більше.

– Чи багато в Україні грушевих садів?

– Поки мало, але вже починають закладати інтенсивні грушеві сади. Я знаю про молоді грушеві сади в Дніпропетровському регіоні, Хмельницькій, Київській областях. В “Інсолар-Холод” вже робили камери для зберігання груш.

Однак окремо грушевим садом ніхто не займається. Це просто ще одна продукція на додаток до вже існуючих насаджень. Це можуть бути ті ж яблука, черешні або сливи.


– Великий попит на такі фрукти?

– Звичайно, попит є, однак продати стільки ж груш, скільки яблук, просто не реально. Партія буде меншою, але прибутковішою. Поки вони надходять тільки на внутрішній ринок, але в Україні і внутрішній ринок вітчизняними грушами все ще не завантажений.

– Що крім груш зацікавило українських садівників?

– Дуже багато садівників України почали займатися вишнею. Але це продукт для зберігання не в свіжому вигляді, а швидше в замороженому. Свіжою вишня продається малими партіями, тоді як в замороженому вигляді ця ягода дуже затребувана. Вишня – хороший експортний варіант, але і на внутрішньому ринку попит на неї чималий, ця ягода дуже популярна в кондитерському виробництві.

– Скільки ж в Україні сьогодні зростає вишневих садів?

– Як і грушевих, таких садів зовсім мало. Деякі садівники продовжують закладку молодих вишневих садів. Мені відомо про висадку одразу трьох садів: на Закарпатті, в Харківській та Вінницькій областях, площею до 40 га кожен.



– Кажуть, що безперечним лідером по закладці нових плантацій в Україні досі залишається лохина. Чи так це?

– Сектором плодоовочевого бізнесу України, який розвиваються найшвидше є вирощування лохини. Лохина – одна з найбільш затребуваних ягід зараз. За період з 2015 по 2020 рік за офіційними даними в Україні було закладено близько 3 тис. гектарів плантацій лохини. А це, в свою чергу означає, що вже в 2021 році, Україна змушена буде різко наростити експорт лохини, так як плантації, закладені раніше, почнуть давати перші значні врожаї.

Виробники цієї ягоди тепер активно займаються не тільки вирощуванням, а й зберіганням, сортуванням і упаковуванням продукції, для того, щоб мати можливість експорту своєї продукції на зовнішній ринок.

Останнім часом компанія “Інсолар-холод” займається розробкою проєктів зі зберігання, сортування та пакування ягід для українських виробників лохини.

Читайте також: У сезоні-2020 виграють ті виробники замороженої ягоди, які зможуть запропонувати якісний продукт – Анатолій Богдан

Agri-gator за інформацією Seeds

Відповісти

Ваш email не публікується