Експорт плодів, ягід і горіхів з України зменшився на 18%

За перше півріччя 2020 року українські аграрії поставили на зовнішній ринок плодово-ягідної продукції загальною вартістю $95 млн, що на 18% меньше, ніж за аналогічний період 2019-го року.   Основною причиною зниження доходів українських експортерів  стало скорочення обсягів продажу фруктів, овочів та ягід, – повідомив Богдан Духницький,  старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки, – пише Agri-gator

Як і в минулий рік, понад 95 % вартості в товарній структурі експорту вітчизняної продукції продовжують формувати волоські горіхи (очищені та в шкаралупі), заморожені фрукти (переважно, ягоди), а також зерняткові плоди.

За інформацією ННЦ «Інститут аграрної економіки»,  основною причиною зниження доходів українських експортерів стало скорочення обсягів продажів зазначених товарних позицій в порівнянні з 2019 роком:

  • волоських горіхів –  з 33 до 22 тис. т;
  • яблук і груш – з 42 до 10 тис. т;
    заморожених плодів і ягід – з 18 до 17 тис. т.

Як зазначається, визначальними ринками збуту для українських експортерів у нинішньому році стали 5 країн.
Обсяг поставок українських фруктів, ягід та овочів до Італії, Нідерландів, Чехії та Азербайджану склав близько 4 млн дол. США до кожної з країн.

В цілому, близько 70 % вартості експорту наших плодів і ягід отримано внаслідок продажів до країн Європейського Союзу.

Суттєве зниження обсягів,  на думку експерта, пов’язано з пандемією коронавірусу COVID-19.

“Затримки у переміщенні продукції на території Євросоюзу внаслідок запровадження додаткових перевірок, зниження фактично здійснюваних цільових рейсів всіма видами транспорту, суттєве зростання вартості морських перевезень стали критичними для товарів з невеликим терміном зберігання, до яких належать плоди і ягоди” – додає Богдан Духницький.

За його словами, були порушені звичні режими функціонування напрацьованих логістичних систем, та з цієї причини українські підприємці вимушено приймали рішення щодо скорочення запланованих експортних поставок або їх відміну, в першу чергу на ринки країн Азії.
“На друге півріччя 2020 року зберігається невизначеність, оскільки не виключене повторне запровадження карантинних обмежень в осінні місяці, а конкретний потенціал експорту Україною яблук, волоських горіхів та ягід  стане зрозумілим наприкінці літа” – прогнозує фахівець.
Читайте також: українське господарство   «Ніжин агроінвест» збільшило експорт замороженої ягоди у період карантину
Agri-gator

Відповісти

Ваш email не публікується