Блог Milk-юашки: #Молочні продукти — зміцнюють імунітет і допомагають боротися із застудою

«Що ми робимо, коли виникла застуда чи грип? Ми згадуємо про натуральні засоби: чай з лимоном або молоко з медом. Так, зазвичай, пробуємо собі допомогти. Але цього часто може бути недостатньо», — розповідає дієтолог Світлана Фус.

Ми, на жаль, забуваємо про більші можливості, що дає правильне харчування, яке допоможе перемогти застуду і покращить імунітет. Боротися з застудою треба не тільки ліками. Що в такому випадку їсти, щоб віруси трималися від нас подалі, радить Світлана Фус на своїй сторінці у facebook.1. По-перше, використовувати природні джерела вітамінів С, А, Е, Д3 і бета-каротину.

Багаті на вітамін С цитрусові (апельсини і грейпфрути), ківі, листові овочі, червоний перець, броколі. А також продукти наших широт — квашена капуста, шипшина, заморожені ягоди: всі види смородини, малина, ожина, журавлина.

Вітамін, А і Д3 міститься в продуктах тваринного походження: риб’ячий жир, печінка тріски, яловича печінка, яєчні жовтки, вершкове масло.

До речі, для захисту наших легень від інфекцій дуже важлива роль жирів. Слідкуйте за їх достатнім вмістом в харчуванні. Щодня, в період застуд, вживайте рослинну олію, горіхи, вершкове масло і риб’ячий жир. Але пам’ятайте, жир — високо енергетичний продукт, тому досить буде з’їдати 30 г рослинної олії, 10−15 г горіхів і насіння, 10−15 г вершкового масла і близько 2 г риб’ячого жиру на добу.

Часник робить безцінний внесок для захисних сил організму — він природний антибіотик. Ніяке лікування застуди та грипу не може обійтися без рятівної дії часнику.

Пам’ятаємо про користь кисломолочних продуктів, вони підтримують в робочому стані мікрофлору кишечника. Адже 80% нашого імунного захисту знаходиться в кишечнику і залежить від стану нашої мікрофлори. Також слід обмежити вживання солодкого, яке порушує нормальний її баланс.

2. Якщо вже спіткала вас застуда, то дуже важливо, що ви п’єте під час хвороби. Адже перша рекомендація лікаря при застуді – рясне пиття. Це особливо важливо, якщо ви відмовляєтеся їсти. Тоді обов’язкова умова — пити багато рідини.

Достатня кількість рідини полегшує стан, не дозволяє інфекції «прописатися» в організмі. Рясне пиття зволожує слизову верхніх дихальних шляхів, допомагає «змити» віруси і токсини. При кашлі і нежиті рідина має бути добре теплою, і чим тепліша, тим краще. Додайте в теплу воду малину, смородину, лимон, імбир. Знизити температуру допоможуть морси з журавлини і брусниці. Тільки без цукру. Варення не підходить. Але якщо болить горло, пийте помірно теплі і не кислі напої, щоб запалення слизової носоглотки не посилювалось.

3. Треба їсти, навіть якщо не хочеться і у вас немає апетиту!

Коли організм бореться з інфекцією, то потребує більшої, ніж зазвичай, кількості корисних речовин і вітамінів. Тому в розпал хвороби їжа повинна бути легкою і багатою білками, вуглеводами і вітамінами.

День — два ще можна поголодувати, але забезпечити себе мінімальним підживленням необхідно. Це можуть бути невеликі порції і не так часто, як зазвичай, хоча б 2−3 рази. Вибирайте більш легкий для перетравлення білок, наприклад, домашній сир, яйця у вигляді омлету. Не відмовляйтеся зовсім від їжі в розпал хвороби!

Бажано вживати продукти, які приготовані на парі, у відварному вигляді. Особливо важливо відмовитися від шкідливої їжі: смаженого, жирного, копчених і консервованих продуктів, газованих напоїв.

Щоб допомогти організму відновитися після застуди харчуйтесь повноцінно. Постарайтеся щодня приймати їжу багату білком, який є будівельним матеріалом для імунної системи. І кращим джерелом легкозасвоюваного білка буде риба, біле м’ясо, яйця, сир, бобові та злакові.

Source link

Відповісти

Ваш email не публікується