У ЄС псіллиди знищують врожай моркви та картоплі
Виробництво моркви та картоплі у ЄС у 2017 році оцінювалося в 5,8 і 62 млн.тонн. Наразі, ці овочеві культури є одними з найбільш важливих культур в ЄС. Декілька років тому, в різних регіонах світу, включаючи Європу, стали поширюватися шкідники під назвою псілліди, котрі почали вражати саме моркву та картоплю у вражаючих кількостях. Різні види псіллідів можуть передавати бактерії, що обмежують флоему Candidatus Liberibacter solanacearum (Lso). Це призводить до серйозних втрат моркви і становить загрозу для картопляної промисловості.
Вчені з ICA-CSIC в Мадриді (Іспанія) і SASA в Единбурзі (Великобританія) використовували різні методи відбору проб для обстеження популяцій псіллідів на комерційних морквяних і картопляних полях в Центральній і Східній частині материкової частини Іспанії з 2015 по 2017 рік.
“Два вида псіллідів, Bactericera trigonica і Bactericera nigricornis, були виявлені на посівах моркви і картоплі. На морквяних полях найбільш поширеним видом був B. trigonica (від сходів до збору врожаю), тоді як на посівах картоплі найбільш поширеним псіллідом був B. nigricornis” – пояснюють вчені.
“В залежності від місця розташування поля максимальна популяція псіллідів спостерігалася в період з червня по жовтень. Оскільки B. nigricornis був виявлений як у моркві, так і в картоплі, і є єдиним псіллідним видом, здатним харчуватися і розмножуватися на обох цих культурах в Європі, існує потенційний ризик передачі Lso від моркви до картоплі. Наше дослідження в Іспанії вносить значний вклад в розуміння динаміки популяцій псіллідів в культурах моркви і картоплі, що необхідно для аналізу ризику шкідників Lso національними та регіональними організаціями із захисту рослин” – повідомляють вчені.
Повідомляється, що на даний момент, засіб від шкідника, який вражає моркву і картоплю, ще в розробці.