- Advertisement -

Картопляний лікбез: все що ви хотіли знати про бульбу, але соромилися запитати

Чому важливо сегментувати картоплю за способом приготування? Які сорти створені для смаження, а які для варіння? Чи відрізняється рожевий і фіолетовий сорт картоплі від інших за смаковими властивостями?

0 330

 Незважаючи на те, що картопля – частий гість продуктового кошику сучасного українця, у більшості споживачів відсутні знання щодо цього продукту. Асортимент картоплі на полицях магазинів найчастіше представляє собою гнітюче видовище: бульби, що не відкалібровані за розміром, з дефектами, вічками, пророслі, або зі слідами ушкодження. Здавалося б, такий простий продукт не може бути джерелом надприроднього смаку.
Подібний стереотип відходить у небуття, після того, як потрапляєш у володіння «Агріко Україна», і на власні очі переконуєшся, що елітна картопля в Україні – це реальність. Журналісти Agri – Gator виїхали до полей Агріко, для того щоб з перших вуст дізнатися про основні тенденції картопляного ринку.

                                Поля Агріко на Київщині

За словами засновника компанії, Миколи Гордійчука, останнім часом в Україні набирає обертів тренд на сегментування картоплі за способом приготування. До людей приходять знання, що потрібно розділяти сорти, і відрізняти які з них підходять для смаження, варіння, або запікання. Багато в чому, поширення подібного тренда зобов’язано шеф-кухарям ресторанів, які особливо чутливі в цьому питанні.

Наприклад, високоврожайний столовий сорт «Есмі» – відмінно підходить для смаження. Бульби мають презентабельний вигляд, тому «Есмі» затребуваний національними торговими мережами. Відмітна особливість сорту – його стійкість до посухи.

                      Сорт «Есмі»

Картопля сорту «Констанс» – ідеальний варіант для запікання. Ранній високоврожайний сорт, формує чудового виду вирівняні бульби середнього розміру, округло-овальної форми з жовтою шкіркою і поверхневими вічками.

              Сорт «Констанс»

Середньостиглий сорт «Фонтане» – підійде для любителів картоплі фрі. Відрізняється гарною лежкістю. До речі, цей сорт наразі є найпопулярнішим сортом у Нідерландах. Фермери посадили понад 5 тисяч га під цим сортом картоплі.

                 Сорт «Фонтане»

За словами Олексія Шеменкова, шеф-кухаря ресторану «Beef», заклад вже другий рік закуповує у «Агріко» кілька сортів картоплі, окремо під пюре та фрі. Крім стандартної бульби зі світлою м’якоттю, такий як «Мадлен», ресторан також готує страви з картоплі сорту «Хортиця» який має рожеву м’якоть, і «Солоха» з фіолетовою м’якоттю.

                                   Сорт «Хортиця»
                     Сорт «Солоха»

За словами шеф-кухаря, ті гості закладу, які вже куштували страви з фіолетовим сортом картоплі десь у Європі, досить охоче замовляють іх і в Україні.
«Люди раді, що можуть куштувати європейській за якістю продукт тут, в нашій країні» – каже Шеменков.
Стосовно смакових якостей фантастичної фіолетової бульби, кухар відмічає, що цей сорт більш солодкий на смак.

За словами Миколи Гордійчука, для збереження кольору, картоплю найкраще варити в шкірці. Подібний метод також допоможе зберегти всі поживні речовини продукту.

На сьогоднішній день можна відзначити позитивну динаміку показників попиту на певні сорти у торгових мереж. Мережі GoodWine, Metro, Сільпо при виборі картоплі орієнтуються на профільні та смакові якості продукту. Сподіваємося, що найближчим часом подібну практику переймуть і інші торгові мережі, а полки поповняться відсортованою, відкаліброваною, упакованою та високоякісною продукцією.

Дарина Востокова, журналіст Agri – Gator 

Дізнавайтесь першими всі найсвіжіші аграрні новини України на нашій сторінці в Facebook, на каналі Telegram, а також підписуйтесь на Агрігатор у Твіттер. - Facebook Twitter Telegram

Відповісти

Ваш email не публікується