Пиво зі смаком борщу. 8 незвичних крафтових броварень – AgroNews.ua
Українські пивовари вже давно обійшли по якості продукту великі заводи. А тепер, здається, змагаються між собою у створенні найдосконалішого рецепта хмільного напою. В хід ідуть експерименти з міцністю, гіркістю, видами хмелю і солоду. А ще, секретними інгредієнтами. shotam.info зібрали топ крафтових броварень, які здивують поціновувачів пива незвичайними рецептами та поєднаннями.
“Ципа”
Про виробника: родом із гуцульського села Кваси, заснована 2015 року. Здійснюють доставку по Україні при замовленні набору від 12 пляшок пива. Потрапити на сайт можна тут.
Чим здивують? “Ципа на молоці” – темне міцне пиво (стаут), готується з додаванням молока. Має присмак солодкий та гіркуватий.
“Ципа 100” – пейл-ель на квітково-пряному хмелі. За відгуками дегустаторів зі стажем – це “концентрація гіркоти в пляшці”. Має індекс IBU понад 122.
З чим смакує: щоб якнайкраще відчути смак напою, знавці рекомендують вживати з гострими м’ясними стравами.
“Правда”
Про виробника: броварня зі Львова, заснована 2014 року. Також продають напої через власний сайт.
Чим здивують? Напій з кодовою назвою “1К” – 1000 варка чи як його називають самі броварі “пиво, зварене на пиві”. На суслі стауту варять ще один стаут – так виходить густе та солодке пиво. Кажуть, що на смак більше схоже до портвейну.
З чим смакує: буде гарно “заходити” любителям глінтвейну, адже після варіння, у пиво додається анісова настоянка. Щоб якомога краще збагнути смак та аромат, знавці радять поєднувати напій з десертами та яловичиною.
“Ягер”
Про виробника: броварня із міста Івано-Франківськ, заснована 2000 року. Сайт можна переглянути тут.
Чим здивують? Мають незвичайний рецепт “Медового Ягера”. У біле, нефільтроване пиво додають натуральний мед, тож напій має солодкуватий смак.
З чим смакує: на закуску можна взяти горіхи або вершковий сир.
“Дідько”
Про виробника: пивоварня із Києва. За оновленнями броварні зручно слідкувати у офіційній групі в Facebook.
Чим здивують? Майже бабусине варення (за смаком), проте насправді це вибух смаку крафтового пива – Sweet Shit “Kiwi”. Підійде тим, хто може їсти цукор ложкою і запивати його згущенкою. Має 7% алкоголю, проте п’ється, як молочно-ягідний смузі.
Пиво з кодовою назвою “Аж сльози” – придумали не просто так. Цей хмільний напій заправлено кардамоном, гвоздикою, бадьяном та корицею. Тож із пляшки вириватиметься вибуховий аромат.
З чим смакує: куштуйте з горіхами і сиром.
“Кумпель”
Про виробника: броварня зі Львова, заснована 2008 року. Завітати на сайт тут.
Чим здивують? Пиво з присмаком диму – “Вуджене”. Цей лагер має темно-янтарний колір. А ще є сезонний “Портер” цієї броварні, який має аромат горіхів та карамелі. Традиційно цей напій готують до різдвяних свят. Крім того, пиво витримується чотири місяці перед тим, як потрапить до келихів гурманів.
З чим смакує: гарно поєднується з м’ясними запеченими стравами чи приготованими на відкритому вогні.
“Крапка кома”
Про виробника: броварня із Києва, заснована 2014 року. Цікаві тим, що назви їхнього пива пов’язані з образами чи творами української літератури. Сайт тут.
Чим здивують? Знайомство зі змістовним пивом варто почати із “Лісової пісні” (за однойменним твором Лесі Українки). Цей ель має аромат лісових ягід, суниці та карамелі. Дегустатори кажуть, що такі на смак були б казки про Карпати.
З чим смакує: на закуску можна спробувати варення із молодих соснових шишок.
“Rocket brew”
Про виробника: пивоварня з Києва, заснована 2017 року. Автори хмільного напою кажуть, що їхні рецепти – вибух ідей. Свою пивоварну творчість пов’язують з космічною тематикою. Сайт переглянути тут.
Чим здивують? Серед цікавих рецептур – варто спробувати “Аврорру”. Цей “вітбір” має присмак апельсину та помірний аромат коріандру. Напій не має яскраво вираженої гіркоти, а навпаки – помірно солодкий.
З чим смакує: дегустатори зі стажем радять вживати це пиво разом із хумусом чи дімсамом (традиційні китайські закуски, які подають до чаю).
“Varvar brew”
Про виробника: броварня із Дніпра, проте переїхала до Києва. Заснована 2015 року. Сайт тут.
Чим здивують? Вікінги-пивовари вирішили побалувати своїх поціновувачів, та зробили для нас “борщ у пиві” чи “пивний борщ” – “Feel the beet”. Це експериментальний рецепт.
Лише від самого поєднання солоду, ноток печеного буряка та пікантності рожевого перцю – слинки течуть. А присмак сметани додає наявність лакто інгредієнту. Напій солонуватий і водночас пряний, солодко-кислуватий. Чим не борщ в пивному бокалі?
З чим смакує: найкраще це гозе (німецький ель) поєднується із салатом з грінок та печеними реберцями з чорносливом.
Джерело https://agronews.ua