Система НАССР в Україні: кому, навіщо, з якою метою?

До 20 вересня 2019 року всі оператори ринку повинні впровадити систему НАССР. Наталія Курята, голова комітету безпечності харчових продуктів та ветеринарії Громадської ради при Держпродспоживслужби України, в прямому ефірі Agro ФМ поділилася інформацією щодо даного нововведення, та пояснила навіщо впроваджувати систему в Україні

Для початку розберемося, що означає загадкова абревіатура НАССР?
HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points) – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпеки харчових продуктів. Вона гарантує безпеку продукції на повному шляху харчового ланцюжка і дає можливість виявити всі критичні точки, які можуть вплинути на безпеку кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори і контролювати повний процес виробництва. Подібна система є обов’язковою в рамках законодавства більшості цивілізованих країн: Євросоюзу, США, Канади, Японії, Нової Зеландії та іншіх.

На яких підприємствах потрібно впровадження системи?
Як зазначає Наталія Курята, мова йде про заклади громадського харчування, в тому числі це поширюється на всі освітні установи, які надають послуги з харчування. Також це все виробники харчової продукції та сільгоспвиробники сировини – від підприємств, які надають транспортні послуги для перевезення харчових продуктів, до агрохолдингів і торгових закладів. Це нововведення стосується і тих операторів, які займаються зберіганням, фасуванням і упаковкою вже готової харчової продукції.
За словами Куряти, найбільш важливим є той факт, щоб ця система дійсно працювала і була ефективною, а не виглядала добре тільки на папері. Тому кожному українському оператору необхідно зрозуміти, що наявність на підприємстві діючої системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР – це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, що гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.
Може виникнути логічне запитання: що варто очікувати тим підприємствам, які не встигнуть або не захочуть впровадити систему НАССР?
Для тих, хто не встигає впровадити систему до зазначеної дати – держпоживслужба відноситься цілком лояльно. Закон про основні принципи та вимоги до безпеки харчових продуктів і Наказ Міністерства аграрної політики №590 говорить про спрощений механізм впровадження, і допускає усунення помилок при першому аудиті у оператора ринку. Щодо тих, хто не бажає впровадження системи взагалі – будуть застосовані суворі заходи. Як показує практика, більшість подібних підприємств виявляються під загрозою закриття. Наприклад, в Польщі, за відмову впровадження системи НАССР були закриті близько 80% підприємств.
Найголовніше питання: які переваги від впровадження системи?
Ключова причина – це ефективне управління якістю та безпекою харчових продуктів, її можна назвати своєрідним інструментом захисту репутації виробника.
Agri – Gator 

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra