Виробник спаржі в Україні вкладає 10 тис. євро в кожний гектар – AgroNews.ua
В Україні не так багато фермерів вирощують спаржу, оскільки цей бізнес потребує великих площ, значних зусиль і фінансових затрат. Однак у компанії «Агроексперт трейд» бачать у виробництві цієї культури широкі перспективи. Про це повідомляє Економічна правда.
Павло Григор’єв вирощує спаржу в с. Воскресенка Херсонської області вже третій рік, і сьогодні його підприємство – «Агроексперт трейд» – належить до найбільших виробників спаржі в Україні. Компанія має земельний банк 100 га, і одну п’яту площ (20 га) у господарстві відведено під спаржу.
Фермер вважає, що в цього бізнесу є великий потенціал, тож наступного року планує збільшити посівні площі під спаржею у 1,5 разу.
«Ріст попиту на спаржу в Україні ми відчуваємо на собі, саме тому вкладаємо гроші в розширення площ. Я бачу перспективу зростання ринку на найближчі два-три роки», – говорить Павло Григор’єв, один із власників «Агроексперт трейд».
У перші 1,5 га спаржі підприємство «Агроексперт трейд» інвестувало $13 тис.
Сьогодні витрати господарства на 1 га спаржі становлять до 8–10 тис. євро залежно від сорту і відстані між міжряддями.
У виробництві багато ручної праці і вартісний процес обробки.
Зібравши спаржу, її треба помити, порізати, відкалібрувати та упакувати. Для цього потрібна спеціальна лінія, яка коштує 70 тис. євро (в Україні така лінія є лише в Каховці, та й ту придбали не новою – була у використанні більше 10 років).
«Агроексперт трейд» планує наступного року вкласти кошти в нове обладнання:
«У 2020 році ми плануємо придбати лінію нової генерації та спеціальну машину для висадки спаржі. Це для нас значні інвестиції», – розповів Павло Григор’єв.
Вартість вирощування пояснює ціну на спаржу: у 2019-му вона становила 170–250 грн за кг.
Джерело https://agronews.ua