Українські виробники сирів мають об’єднуватися у кооперативи для ефективного експорту – думка

Україна може наростити виробництво різних сортів сирів  на експорт. Це саме та ніша, яку можуть зайняти українські кооперативи, інформує Асоціація виробників молока України (АВМ).

«Ми вже маємо перемоги на світовій арені. Україна увійшла у ТОП-5 виробників вершкового масла. Але варто пам’ятати, що масло – тільки жир, а ще ж є білок, а це м’які та тверді сири, т.д. Ось, тут нам ще працювати і працювати», – каже керівник Центру накопичення молока Асоціації виробників молока (АВМ) Олена Жупінас.

За словами Жупінас, для цього невеликим українським молочно-товарним фермам потрібно вже об’єднуватися в кооперативи.

«Це реальна вимога часу. Якщо хочемо мати прибуткові господарства та експортувати продукцію, а не залишитися в ізоляції, то ми повинні вже активно працювати в напрямку кооперації», – підкреслює експерт

АВМ вже зробила вагомий вклад, в цьому напрямку, коли у грудні 2018 року, в Умані запрацював Центр накопичення молока. Сьогодні він дозволяє невеликим фермерським господарствам кооперуватися та продавати сировину одним лотом. Наступним кроком стане власна переробка та реалізація готової продукції.

«І ми вже над цим працюємо. Є реальний майданчик на Полтавщині, де планується переробляти спочатку 500, а потім 1000 тонн молока», – уточнює Жупінас.

Створення центрів накопичення молока, власна переробка та продаж готової продукції – це можливість постійно мати гарантію збуту сировини, а отже – подальшого розвитку для господарств. Таким шляхом йшов європейський виробник. Для нас це теж – перспективно. Адже закупівельна ціна на молоко в Україні досягла фактично свого піку і глобально вона вже не виросте. Ціни в українських фермерів на 14% нижчі за європейські через різницю у ставці ПДВ. В Європі вона 6%, а в нас 20%.

Джерело https://www.seeds.org.ua

 

Відповісти

Ваш email не публікується