Екскурс у світ пробки: як її виробляють на Одеському корковому заводі – Techdrinks.info
Нещодавно представники Кафедри Технології вина та сенсорного аналізу, члени Асоціації крафтових виноробів Причорномор’я та Georgiy Molchanov відвідали ПП «Одеський корковий завод», що спеціалізується на виготовленні коркових пробок в Одесі. Зустріч відбулася по запрошенню власника підприємства Володимира Голови. Про це у соцмережі Facebook розповіла Ганна Саркісян, декан факультету технології вина і туристичного бізнесу Одеського національного технологічного університету.
«Це був справжній екскурс у світ виноробства, екологічності та інновацій. Корок — це не просто матеріал, а унікальний природний ресурс. Він виготовляється з кори коркового дуба, який росте переважно в Португалії, Іспанії та деяких інших середземноморських країнах. Але те, що в Одесі працює підприємство, яке переробляє цей матеріал і виготовляє високоякісні пробки для винних господарств України, дійсно вражає», – стверджує Ганна Саркісян.
За словами Ганни Саркісян, на виробництві можна було побачили
весь цикл обробки: сортування та підготовка сировини – коркові пластини
перевіряють на якість, очищують і нарізають; формування пробок – спеціальні
верстати вирізають пробки, які потім проходять шліфування; обробка та
стерилізація – кожна пробка піддається термообробці для знезараження та
збереження еластичності; перевірка якості – відбраковка дефектних виробів,
лазерне маркування, а також можливість персоналізації для виноробних компаній.
«Особливо вразило, що виробництво орієнтоване на екологічність. Корок – це 100% натуральний і біорозкладний матеріал, а всі відходи використовуються повторно, наприклад, для виготовлення агломератних пробок або інших виробів. Такий візит ще раз доводить, що Одеса не лише морське та гастрономічне місто, а й центр цікавих виробництв, пов’язаних із винною культурою», – наголосила Ганна Саркісян.