Енергетична цінність врожаю винограду нижча за пшеницю – AgroTimes

За даними науковців, щоб виростити виноград, потрібна сумарна кількість енергії 50 ГДж для кожного гектара, а отримує виробник з урожаєм лише 32 ГДж. Це одна з основних причин, чому технічне виноградарство стає все менш рентабельним.

Про це йдеться у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».

Арифметика тут наступна: 1 т урожаю винограду містить 2,4-3,2 ГДж енергії в залежності від вмісту цукру. Тобто 10 т/га винограду (які можливо збирати в умовах України) містять 24-32 ГДж.

Для порівняння: у зерновій галузі для вирощування врожаю пшениці на 1 га потрібно приблизно 10-15 ГДж/га енергії, в результати отримаємо в середньому 4,5 т/га. 1 т пшениці, за різними даними, має енергетичну цінність 13,2-14,3 ГДж, відповідно урожай з гектара – 59,4- 64,3 ГДж, тобто майже вп’ятеро більше, ніж витратили.

Ці розрахунки звичайному виробнику важко пов’язати з економічною ситуацією, адже ціни дуже динамічно змінюються, як і курс гривні і умови кредитування. В умовах нестабільності складно зорієнтуватися, де і на чому виробник втрачає та як насправді працює економіка галузі.

 


Джерело https://agrotimes.ua/

Відповісти

Ваш email не публікується

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra