На Кіровоградщині з горіхової шкаралупи робитимуть пелети — AgroPortal.ua
«Горіхова садиба у Буговому» на Кіровоградщині на 3 га вирощує мигдаль, фундук, пекан і волоський горіх. До війни тут запустили лінію з переробки волоського горіха.
Про це під час прямого ефіру в Instagram розповіла співвласниця садиби Ольга Кадікова.
Підприємиця зазначає, що вони сімʼєю скуповували кругляк, висушували та лущили його. Шкаралупа була відходами виробництва. Спершу її переробляли на маленьку крихту і використовували як добриво. Та коли таких відходів ставало дедалі більше, постало питання, що з ними робити.
Наразі у господарстві є 5 т шкаралупи. Обладнання для виготовлення пелет уже на фінальній стадії розробки.
«Ми отримали обладнання у вересні минулого року і з того часу періодично щось доробляємо. Виготовити пелету з насіння соняшнику, приміром, легше, оскільки вона більш пластична, а горіх твердий, тому потрібно до нього «щось» додавати. Зараз виробник змінює деякі деталі, й сподіваюся, що вже незабаром запустимо переробку», — додає Кадікова.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua